Închide

România, ultima țară europeană care nu a deschis cinematografele. Guvernul nici nu se grăbește

Avatar
cinema, canvas, steamed

Fotografie de mermyhh pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Reprezentanții Festivalului Internațional de Film ”Transilvania” (TIFF) și ai industriei distribuției de film poartă în aceste zile discuții cu reprezentanții Guvernului, încercând să convingă autoritățile cu privire la redeschiderea sălilor de cinema începând cu următoarea etapă de relaxare a restricțiilor, respectiv la 15 iunie, potrivit unor surse participante la discuții.

Solicitarea adresată Guvernului se referă cel puțin la redeschiderea sălilor mono-ecran (nu multiplex-uri) și se bazează pe lista țărilor europene care au aplicat deja această relaxare. Astfel, în afară de România, doar Albania și Macedonia de Nord nu au deschis și nici nu au oferit un termen de redeschidere a sălilor de cinema. Rusia și Ciprul sunt singurele țări care nu permit încă proiecții de film în spații închise, dar au anunțat că le vor relua pe 15 iulie, respectiv 1 august.

”Franța, Belgia, Polonia și Portugalia au deschis sălile încă din iunie sau început de iulie, țările având, la momentul redeschiderii, un număr de cazuri active mai mare decât România, atât în valoare absolută, cât și raportat la populație. În Austria, s-au deschis pe 29 mai, când se înregistrau 640 cazuri noi”, spun sursele din partea industriei.

Sursele noastre spun că există deja norme aprobate pentru accesul și defluirea publicului, însă autoritățile nu sunt încă dispuse să anunțe o dată fermă de redeschidere a cinematografelor, în condițiile unei reveniri pe plus a curbei epidemice.

Măsurile de securitate sanitară cuprinse în aceste norme prevăd ocuparea a maximum 50% din capacitatea sălilor, cu condiția ca între oricare doi spectatori să se poată păstra o distanță minimă de 1,5 metri. Purtarea măștilor de protecție ar urma să fie obligatorie pe toată durata prezenței spectatorilor în incintă.

Reamintim că ediția a 19-a a TIFF este programată în perioada 31 iulie – 9 august 2020. Dacă ridicarea restricției privind cinematografele nu se va lua într-un timp rezonabil de scurt, organizatorii vor fi nevoiți să se bazeze exclusiv pe proiecțiile în aer liber, în diferite locuri din orașul Cluj-Napoca și din împrejurimi, care pot găzdui astfel de evenimente.

De asemenea, restricțiile actuale prevăd participarea a maximum 500 de persoane la aceste evenimente. La precedenta etapă de relaxare, autoritățile centrale au lăsat să se înțeleagă că numărul maxim ar putea fi crescut la 1.000 de participanți, cu condiția respectării acelorași reguli legate de purtarea măștilor de protecție și de distanțarea fizică, însă nu au mai revenit cu detalii și nici nu a fost înaintată o dată fermă pentru această decizie.

scroll to top