”E în pericol siguranța națională” | Aliații SUA se tem tot mai mult de gura slobodă a lui Trump
Aliații Statelor Unite ale Americii, care împărtășesc în mod curent informații cu autoritățile americane de informații, caută modalități de a proteja informațiile strict secrete de ceea ce se așteaptă să fie o administrație Trump cu multe porți de scăpare a acestor date. Totuși, opțiunile lor sunt limitate, scrie publicația POLITICO.eu, citată de TVR Info.
Sunt țări îngrijorate de mult timp de istoricul lui Trump în a dezvălui informații clasificate și de riscul ca acest lucru să continue și în acest al doilea mandat.
Îngrijorarea s-a accentuat pe măsură ce Congresul a aprobat alegerile controversate ale lui Trump pentru supravegherea operațiunilor de informații și pe fondul acuzațiilor că date sensibile sunt deja manipulate greșit.
Dar cooperarea în domeniul colectării și schimbului de informații este profundă și nu ar fi ușor de disociat. Washington-ul dă adesea mai mult decât primește, iar agențiile de informații americane și europene desfășoară operațiuni comune de culegere de informații și planuri de acțiune.
”Nu poți opri pur și simplu un întrerupător”,
a declarat un oficial din domeniul apărării din țările nordice, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta despre relațiile sensibile din domeniul informațiilor.
Cu toate acestea, ar putea exista opțiuni pentru garanții în ceea ce privește informațiile furnizate de agenți, ale căror vieți ar putea fi puse în pericol dacă ar fi expuse. S-ar putea omite, de exemplu, din conversațiile cu omologii americani, date care ar putea dezvălui locul sau identitatea unui agent operativ.
Unii aliați au restricționat deja accesul la detalii în timpul primului mandat al lui Trump, după ce președintele SUA a întreprins acțiuni care i-au uimit în mod repetat pe oficialii serviciilor de informații, cum ar fi postarea pe Twitter a unei imagini strict secrete a unei baze iraniene de lansare a rachetelor și împărtășirea de informații israeliene extrem de sensibile cu ministrul rus de Externe.
Un fost oficial de rang înalt din cadrul Serviciului de informații externe al Marii Britanii, MI6, a declarat că, atunci când a venit vorba de proiecte extrem de sensibile, serviciul a fost atent cu privire la ce să divulge în timpul primei administrații Trump. MI6 a refuzat să ofere comentarii pe marginea subiectului.
”Există întotdeauna precauție cu orice administrație, nu ne deschidem pur și simplu cărțile. Dar am fost și mai precauți ultima dată cu Trump și mi-e greu să cred că serviciul nu va fi un pic mai prudent de data aceasta”,
a declarat fostul oficial.
Partenerii străini îngrijorați ar putea spera că pot colabora mai mult cu directorul CIA, John Ratcliffe, și mai puțin cu directoarea comunității naționale de informații, Tulsi Gabbard.
Ratcliffe a ocupat funcția de director al Serviciilor naționale de informații în timpul primei administrații Trump și a fost considerat una dintre cele mai puțin controversate nominalizări pentru cabinetul Trump, în ciuda preocupărilor din trecut cu privire la faptul că ar fi politizat serviciile de informații.
În timpul mandatului său, ”nu a căzut cerul”, a declarat Randall Phillips, care a petrecut aproape trei decenii în cadrul Direcției de operațiuni a CIA.
Confirmarea lui Ratcliffe de către Senat, luna trecută, a fost susținută de 20 de democrați și de toți senatori republicani.
Purtătoarea de cuvânt a CIA, Liz Lyons, a declarat că nu există ”nicio credibilitate” a afirmațiilor potrivit cărora partenerii străini ar putea avea o reținere privind împărtășirea de informații sub Trump, adăugând că agenția își ia parteneriatele internaționale de informații ”incredibil de în serios”.
”Directorul Ratcliffe le aprofundează activ pentru a promova securitatea națională a SUA, pentru a contracara adversarii din întreaga lume și pentru a promova stabilitatea internațională”,
a declarat Lyons.
Celelalte nominalizări ale lui Trump pentru a conduce agenții-cheie au fost mai puțin liniștitoare.
Tulsi Gabbard, care a fost confirmată săptămâna trecută în funcția de șefă a spionajului național, a fost o sceptică în privința eficienței serviciilor de informații americane, preluând punctele de vedere ale Rusiei cu privire la războiul din Ucraina.
În calitate de membru al Congresului, Gabbard a introdus o rezoluție prin care cerea guvernului federal să renunțe la toate acuzațiile împotriva fostului contractor NSA Edward Snowden, care a divulgat presei o serie de documente clasificate.
Deși rolul ei este în mare parte birocratic, Gabbard va supraveghea cele 18 agenții care alcătuiesc comunitatea de informații a SUA și va fi principalul consilier al președintelui în materie de informații.
Ca răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la îngrijorările exprimate de actuali și foști oficiali americani și străini, directorul adjunct al Serviciului național de informații pentru strategie și comunicare, Alexa Henning, a declarat:
”Acești foști oficiali anonimi nu ar putea fi mai departe de realitate. Ei încearcă să submineze securitatea națională a Statelor Unite prin promovarea minciunilor către aliații lor din mass-media.”
Kash Patel, un loial al lui Trump, pe care Senatul l-a confirmat joi în funcția de director al FBI, are, de asemenea, un trecut tulbure din această perspectivă.
În calitate de membru al Congresului, Patel a lucrat la subminarea unei anchete a Camerei Reprezentanților privind eforturile Rusiei de a interveni în alegerile prezidențiale din 2016. El s-a angajat să revizuiască radical agenția, care joacă un rol vital în domeniul informațiilor, și să elimine așa-numitul “deep state”.
Un purtător de cuvânt al lui Patel nu a răspuns la o cerere de comentarii.
Dar îngrijorările sunt departe de a fi ipotetice. La o lună de la începerea celui de-al doilea mandat, administrația Trump s-a confruntat deja cu acuzații de gestionare defectuoasă a informațiilor sensibile.
CIA ar fi trimis Biroului de gestionare a personalului un e-mail neclasificat, care conținea numele și inițialele numelor de familie ale analiștilor și agenților recent angajați, dintre care mulți au fost contractați pentru a se concentra asupra Chinei. Totul în încercarea de a se conforma efortului administrației de a reduce forța de muncă federală, dar expunându-i potențial pe cei din listă la riscul de fi ascultați de către adversarii străini.
Este genul de acțiune urmărită îndeaproape de parteneri precum cei din Five Eyes – alianța de informații formată din SUA, Canada, Regatul Unit, Australia și Noua Zeelandă. Este una dintre cele mai valoroase rețele pentru schimbul de informații între aliații apropiați ai SUA.
”Cei din Five Eyes, de la nivelurile superioare, vor fi deja puțin îngrijorați, având în vedere istoricul pe care îl avem deja”,
a declarat Kelly McFarland, fost analist în cadrul Biroului de informații și cercetare al Departamentului de Stat.
”Încrederea politică față de SUA se erodează. Acest lucru afectează toate elementele de securitate națională, inclusiv comunitatea de informații. Dar, la nivelul activității de zi cu zi a profesioniștilor din domeniul informațiilor, nu cred că există o problemă – încă. Pare mai degrabă o problemă politică decât una operațională. Dar, la un moment dat, aceste lumi vor converge”,
a declarat un fost oficial militar britanic.