Economia de război în dificultate a Rusiei, motiv pentru începerea negocierilor de pace

,
Autor:    -  
putin, the president of russia, politics
Fotografie de Victoria_Art pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Rusia a arătat un apetit scăzut pentru negocieri de pace cu Ucraina, în ciuda faptului că Moscova a făcut un spectacol de ceea ce experții în război au descris drept „încetare a focului performativă” și o serie de încercări ale președintelui american Donald Trump de a-l convinge pe liderul rus Vladimir Putin să discute cu Kievul, potrivit CNBC.

De fapt, se crede în general că Moscova plănuiește o nouă ofensivă de vară în Ucraina pentru a consolida câștigurile teritoriale din sudul și estul țării, pe care forțele sale le ocupă parțial. Dacă va avea succes, ofensiva ar putea oferi Rusiei mai multă influență în orice discuții viitoare.

În timp ce Rusia pare reticentă în a urmări pacea în prezent, presiunile economice și militare crescânde pe plan intern – de la aprovizionarea cu echipamente militare și recrutarea de soldați, până la sancțiuni asupra exporturilor generatoare de venituri, cum ar fi petrolul – ar putea fi factorii care să împingă în cele din urmă Moscova la masa negocierilor.

„Rusia va încerca să intensifice operațiunile ofensive pentru a crea presiune în timpul negocierilor, dar presiunea nu poate fi susținută la nesfârșit”,

a declarat Jack Watling, cercetător principal pentru războiul terestru la Royal United Services Institute (RUSI) din Londra, în analiza de marți.

Stocurile rusești de echipamente militare rămase din era sovietică, inclusiv tancuri, artilerie și vehicule de luptă pentru infanterie, se vor epuiza până la mijlocul toamnei, a spus Watling, ceea ce înseamnă că capacitatea Rusiei de a înlocui pierderile va depinde în întregime de ceea ce poate produce de la zero.

„În același timp, în timp ce Rusia poate lupta încă două sezoane de campanie cu abordarea sa actuală de recrutare, continuarea operațiunilor ofensive până în 2026 va necesita probabil o mobilizare forțată suplimentară, ceea ce este o provocare atât din punct de vedere politic, cât și economic”,

a presupus Watling.

CNBC a contactat Kremlinul pentru un răspuns la comentarii și așteaptă un răspuns.

Economia încetinește

Între timp, se adună nori negri la orizont în ceea ce privește economia Rusiei, axată pe război, care a lucrat sub povara sancțiunilor internaționale, precum și a presiunilor interne, rezultate în mare parte și din război, cum ar fi inflația galopantă și costurile ridicate ale alimentelor și producției, pe care chiar Putin le-a descris drept „alarmante”.

Banca centrală a Rusiei (CBR) a menținut ratele dobânzilor la un nivel ridicat (21%) în încercarea de a reduce rata inflației, care a fost de 10,2% în aprilie. În luna mai, CBR a declarat că un proces de dezinflație este în curs de desfășurare, dar că este încă necesară „o perioadă prelungită de politică monetară restrictivă” pentru ca inflația să revină la ținta sa de 4% în 2026. Între timp, o încetinire accentuată a economiei ruse i-a surprins pe unii economiști.

„Încetinirea bruscă a creșterii produsului intern brut din Rusia, de la 4,5% pe an în trimestrul al patrulea, la 1,4% în primul trimestru, este în concordanță cu o scădere bruscă a producției și sugerează că economia s-ar putea îndrepta spre o aterizare mult mai dificilă decât ne așteptam”,

a comentat săptămâna trecută Liam Peach, economist principal pentru piețele emergente la Capital Economics.

„O scădere atât de bruscă a creșterii PIB-ului ne-a surprins, deși ne așteptam ca o încetinire să se instaleze în acest an”,

a notat el, adăugând că „o recesiune tehnică este posibilă în prima jumătate a anului, iar creșterea PIB-ului pe ansamblul anului 2025 ar putea fi semnificativ sub prognoza noastră actuală de 2,5%”.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!