Închide

Economia UE revine la un excedent comercial după aproape doi ani de deficit

Avatar
euro, ship, money

Fotografie de klimkin pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Balanța comercială dintre Uniunea Europeană și restul lumii a revenit la un excedent după șase trimestre consecutive de deficit, potrivit Euronews.

Schimbarea a avut loc în al doilea trimestru al acestui an, când blocul comunitar a înregistrat un excedent modest de 1 miliard de euro, potrivit unui nou raport publicat de Eurostat.

Vânzările la nivel mondial de produse chimice, utilaje, vehicule, alimente și băuturi fabricate în UE au fost principalele motoare din spatele acestei tendințe de creștere și au reușit să compenseze achizițiile de produse energetice, cum ar fi gazele și petrolul, ale căror prețuri rămân extraordinar de ridicate ca urmare a războiului din Ucraina.

Balanța comercială explică ponderea exporturilor și importurilor într-o economie. Atunci când o țară sau, în acest caz, un grup de țări exportă mai multe bunuri decât importă, aceasta are un excedent sau o balanță comercială pozitivă. În schimb, atunci când importă mai mult decât exportă, aceasta are un deficit sau o balanță comercială negativă.

Aceste cifre sunt uneori citate pentru a descrie starea de sănătate a unei economii, însă experții avertizează că sunt prea simpliste și nu iau în considerare alți factori, cum ar fi creșterea, ocuparea forței de muncă sau productivitatea. De exemplu, Statele Unite, cea mai mare economie din lume, a înregistrat neîntrerupt un deficit comercial încă din anii 1970.

În cazul Uniunii Europene, blocul a înregistrat un excedent constant în cea mai mare parte a anilor 2010, când statele membre s-au orientat către exporturi ca o modalitate de a ieși din criza financiară. Însă această direcție a luat sfârșit brusc odată cu declanșarea crizei energetice.

UE este foarte dependentă de producătorii străini de combustibili fosili și, prin urmare, este vulnerabilă la fluctuațiile puternice ale prețurilor pe piețele mondiale. De la jumătatea anului 2021, blocul comunitar a fost obligat să plătească o factură uriașă pentru a asigura aprovizionarea cu energie, pentru a menține economia în funcțiune și pentru a evita scenariul temut al penei de curent sau al raționalizării.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), anul trecut, UE a plătit aproape 400 de miliarde de euro numai pentru achiziția de gaze. Banii au fost dedicați înlocuirii livrărilor rusești, care până la război erau cunoscute pentru valoarea lor ieftină.

Această avalanșă de cumpărături a bulversat drastic balanța comercială și a aruncat blocul comunitar în cel mai adânc deficit comercial de la introducerea monedei unice.

Deficitul comercial al celor 27 de state membre a ajuns la 155 de miliarde de euro în al treilea trimestru din 2022, cel mai mare înregistrat vreodată. După aceea, fluxurile au început să se stabilizeze, pe măsură ce volatilitatea și speculațiile pe piețele energetice au scăzut.

În condițiile în care UE a cheltuit mai puțin pentru a cumpăra gaze și petrol, balanța comercială și-a revenit și a obținut un excedent în al doilea trimestru al acestui an, când blocul a înregistrat o scădere de 15,6% a importurilor de achiziții de energie față de perioada anterioară.

scroll to top