Închide

Economista-șefă a OCDE: Guvernele lumii încă subestimează efectele catastrofale ale războiului

Avatar
analysis, banking, broker

Fotografie de Gam-Ol pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Economista-șefă al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Laurence Boone, apreciază că guvernele din întreaga lume încă nu sunt suficient de conștiente de consecințele economice grave și de lungă durată ale invaziei Ucrainei de către Rusia, potrivit unei intervenții la Bloomberg TV.

”Cred cu convingere că încă subestimăm impactul pe termen mediu al acestui război. Cu cât războiul va dura mai mult, cu atât asupra viitorului planează mai multe incertitudini și ne face să fim mai îngrijorați, întrucât incertitudinile descurajează achizițiile consumatorilor și investițiile în afaceri noi”, a spus el.

La începutul lunii martie, OCDE a estimat că efectele conflictului vor reduce creșterea PIB-ului global cu peste 1 punct procentual în acest an și vor conduce la creșterea inflației cu încă 2,5 puncte procentuale față de nivelurile deja ridicate de acum.

”Vor exista consecințe de lungă durată asupra securității energetice, a securității alimentare, a securității digitale, a sistemelor de plată, a comerțului, pe lângă problema creșterii fluxurilor de refugiați în întreaga lume”, a spus Boone.

Dacă numărul persoanelor care fug din Ucraina va ajunge la 5 milioane, costurile pentru a-i ajuta să se stabilească și să se adapteze unei noi vieți ar putea ajunge la 0,5% din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene, apreciază d-na. Boone, în condițiile în care estimările privind costurile medii necesare aferente fiecărui refugiat sunt de aproximativ 12.500 de euro.

scroll to top