Efectul ”fluture” | Războiul lui Putin crește riscul de malnutriție pentru milioane de copii

, , ,
Autor:    -  
loaf, bread crumbs, crumbs
Fotografie de congerdesign pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Creșterea prețurilor la produsele alimentare cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia crește riscul de malnutriție a milioane de copii din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, potrivit unui avertisment al UNICEF, agenția Națiunilor Unite responsabilă cu furnizarea de asistență umanitară și pentru dezvoltare către copiii și mamelor lor din țările în curs de dezvoltare, transmite agenția Associated Press.

UNICEF mai notează că familiile din zonele amintite se confruntă cu lipsuri alimentare în special în timpul lunii sfinte a musulmanilor, Ramadanul, când musulmanii practicanți nu mănâncă și nu beau de la răsăritul până la apusul soarelui.

Țările din Orientul Mijlociu și din Africa de Nord au fost puternic lovite de războaie și sărăcie, iar pandemia de Covid-19 nu a făcut decât să înrăutățească lucrurile.

Trupele ruse au declanșat invadarea Ucrainei pe 24 februarie, iar de atunci luptele intense în diferite părți ale țării au perturbat grav fluxurile alimentare care înglobau exporturile din Ucraina și Rusia. Cele două state combatante reprezintă o treime din exporturile globale de grâu și orz, produse pe care țările din Orientul Mijlociu se bazează pentru hrana a milioane de oameni care trăiesc cu pâine sau paste făinoase subvenționate masiv de către autoritățile de stat. Ucraina și Rusia sunt printre marile țări exportatoare și la alte cereale și la ulei de floarea soarelui.

UNICEF a avertizat că, dacă războiul va continua, acest lucru va avea un impact grav asupra copiilor din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, în special din Egipt, Liban, Libia, Sudan, Siria și Yemen, țări în care aveau loc conflicte deschise sau erau în desfășurare crize economice severe încă dinaintea începerii războiului în Ucraina.

”Din cauza conflictelor în curs, a instabilității politice, a pandemiei de COVID-19 și a crizei din Ucraina, regiunea este martora unor creșteri fără precedent ale prețurilor alimentelor, pe fondul unei puteri de cumpărare scăzute”, a declarat Adele Khodr, directoarea regională a UNICEF pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Ea a adăugat că numărul copiilor afectați de malnutriție și subnutriție este foarte probabil să crească drastic.

Țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord importă peste 90% din alimentele pe care le consumă.

Potrivit datelor UNICEF, doar 36% dintre copiii din regiune primesc hrana zilnică de care au nevoie pentru a crește și a se dezvolta într-un mod sănătos.

În medie, aproape unul din cinci copii suferă din pricina subdezvoltării fizice, în timp ce numărul mediu de copii care sunt prea slabi raportat la înălțimea lor este de 7%, se arată în raport.

UNICEF a nominalizat Yemenul, Sudanul, Libanul și Siria drept țările cele mai afectate de războiul din Ucraina, din perspectivă alimentară. În aceste țări, există peste 9,1 milioane de copii cu vârsta de sub 5 ani, iar un total de aproape 13,8 milioane de copii și femei au nevoie de intervenții nutriționale, potrivit UNICEF.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!