Indicatorul încrederii în economie a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimele 19 luni în zona euro, pe fondul noilor recorduri pe care le doboară inflația și al limitării livrărilor de materii prime energetice, care împing regiunea spre o recesiune tot mai improbabil de evitat, arată datele Comisiei Europene, citate de Bloomberg.
Indicatorul prezentat de Executivul de la Bruxelles a scăzut la 97,6 în august, față de 99 în luna precedentă, potrivit datelor publicate marți. Analistii chestionati de Bloomberg se așteptau la o scădere mai puțin accentuată, doar până la 98.
Încrederea în economie a scăzut cel mai mult în sectorul industrial și în servicii, întrucât criza energetică pune în pericol producția și induce noi creșteri de prețuri, care sunt de natură să afecteze cererea.
Deși încrederea consumatorilor a revenit pe plus în august, în mod cu totul neașteptat, de la minimul record din iulie, totuși consumatorii sunt acum mai pesimiști cu privire la perspectiva următoarei perioade decât fuseseră chiar și în momentele de maxim ale pandemiei.
Având în vedere că activitatea din sectorul privat a scăzut pentru a doua lună în august, unii analiști apreciază că zona euro este deja în recesiune.
Declinul este determinat în mare parte de scăderea din industria prelucrătoare, sectorul cel mai expus scăderii livrărilor de gaze naturale din Rusia. În mod special, Germania, cea mai mare economie a Europei, este afectată din această cauză.
Problemele de aprovizionare cu energie stimulează, în continuare, creșterea inflației. Datele privind inflația pentru luna august ar putea să indice încă un maxim istoric în această lună.
În acest context, Banca Centrală Europeană ar putea fi pregătită să majoreze ratele dobânzilor cu încă jumătate de punct procentuală la viitoarea sa ședință de politică, săptămâna viitoare, unii oficiali ai instituției de la Frankfurt susținând că ar fi necesară o creștere chiar și mai abruptă.