Eșec cu repetiție: adorat odinioară de tinere și adolescente, Forever 21 ajunge din nou în faliment
Victimă atât a inflației, cât și a boom-ului cumpărăturilor online, retailerul Forever 21 a solicitat pentru a doua oară intrarea în faliment în temeiul articolului 11. Retailerul, marcă recunoscută în segmentul fast-fashion, a depus cererea la un tribunal din Delaware. În ciuda faptului că retailerul a depus eforturi pentru a-și păstra relevanța pe piață, cel mai recent exemplu fiind parteneriatul cu Shein din urmă cu doi ani, compania nu a reușit să evite nici ce-a de-a doua cerere de faliment, notează publicația Bloomberg, citată de Retail.ro.
Compania, care operează aproximativ 540 de magazine la nivel global, a declarat că își va lichida operațiunile din SUA, enumerând active între 100 și 500 de milioane de dolari și datorii între 1 și 10 miliarde de dolari. Luna trecută, retailerul și-a închis sediul din Los Angeles și a concediat aproximativ 700 de angajați.
Forever 21 a fost odinioară un jucător dominant în industria modei, având peste 800 de magazine la nivel mondial în perioada sa de vârf, inclusiv în România.
Totuși, schimbarea obiceiurilor de cumpărare ale consumatorilor și concurența tot mai mare din partea retailerilor digitali continuă să reprezinte o provocare pentru operațiunile sale fizice.
Dacă nu apare un cumpărător în timpul procesului de restructurare, retailerul ar putea fi nevoit să-și lichideze întreaga rețea de aproximativ 350 de magazine, o mișcare care ar putea avea impact semnificativ asupra mall-urilor și angajaților din retail la nivel național.
Mai mulți retaileri importanți, inclusiv JCPenney, Kohl’s și Party City, au anunțat de asemenea închideri de magazine, reflectând chinurile mai ample ale sectorului de retail. JCPenney, care a ieșit din faliment în 2020, continuă să-și reducă prezența pe piață în contextul scăderii traficului din mall-uri. Kohl’s închide magazine cu performanțe slabe din cauza presiunilor financiare, în timp ce Party City a redus personalul după cererea sa de faliment în 2023.
Posibilele închideri ale Forever 21 se încadrează în această tendință mai amplă, în care retailerii tradiționali se confruntă cu provocări tot mai mari din partea competitorilor online și a obiceiurilor de consum în schimbare.
Forever 21 a intrat pe piața românească în 2016, odată cu deschiderea primului magazin în centrul comercial ParkLake. Brandul american a fost adus de compania Teren Management Europe, francizat exclusiv al Forever 21 în 9 țări din Europa. Ulterior, reprezentanții brandului au deschis cel de-al doilea magazin Forever 21 în Sun Plaza în 2017.
La începutul lui 2020, retailerul de fashion a închis magazinul din Sun Plaza, după aproape 3 ani de funcționare. Magazinul avea o suprafață de 2.000 de metri pătrați și comercializa atât articole vestimentare pentru femei, cât și pentru bărbați.