Închide

Euro, la cea mai slabă cotație față de dolar din ultimii 20 de ani. Analiștii: E doar începutul!

Avatar
dollar rate, world economy, boom

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Moneda unică europeană a scăzut luni la un nou minim al ultimelor două decenii, pe măsură ce dolarul renaște beneficiind de înăspririle succesive ale politicii monetare a Rezervei Federale americane, iar perspectiva iernii dificile pentru Europa începe să își arate colții. Declinul din ședința de luni este doar începutul unei alunecări mai ample a monedei europene, potrivit analiștilor piețelor monetare, scrie Bloomberg.

Euro s-a depreciat luni cu până la 1,1%, la 0,9928 de dolari, sub nivelul minim al ultimelor două decenii de 0,9952 atins în iulie. După o scurtă perioadă mai relaxată, care a propulsat moneda europeană la aproximativ 1,03 dolari la începutul acestei luni, moneda se tranzacționa luni la niveluri nemaiîntâlnite din 2002, la puțin timp după adoptarea ei.

Morgan Stanley estimează că euro va scădea la 0,97 dolari la finalul acestui trimestru, un nivel nemaivăzut de la începutul anilor 2000. Japonezii de la Nomura vizează o cotație de 0,975 de dolari pentru un euro până la sfârșitul lunii septembrie, după care piața ar putea fi în căutarea unui nou nivel-suport, de 0,95 de dolari sau chiar mai mic, în condițiile în care presiunea asupra livrărilor de energie crește riscul de sincope în alimentarea cu energie și va stimula importurile în euro.

”Sfârșitul verii găsește moneda euro din nou sub presiune, în parte pentru că dolarul este foarte căutat, dar și pentru că sabia lui Damocles atârnă peste economia europeană și nu să semne că ar dispărea prea curând”, a scris Kit Juckes, strateg valutar la Societe Generale SA, într-o notă adresată clienților.

Consecința principală și cea mai directă este că această scădere a euro în raport cu dolarul alimentează creșterea prețurilor, în special a celor la hidrocarburi, ceea ce va alimenta inflația, explica anterior Jean-Paul Pollin, membru al Cercului Economiștilor, efectele unor astfel de mișcări pe piața valutară.

De pildă, prețul petrolului este stabilit în dolari, iar dacă moneda europeană scade în raport cu cea americană, înseamnă că prețul în euro va fi mai mare.

De asemenea, moneda europeană a stabilit luni un nou minim al ultimilor șapte ani față de francul elvețian, iar posibilele semne suplimentare de recesiune ar putea duce la noi deprecieri ale monedei în raport cu francul elvețian, considerată o monedă de refugiu.

scroll to top