Eurobarometru: Majoritatea celor nevaccinați spun că nimic nu-i poate convinge să se vaccineze

,
Autor:    -  
vaccine, coronavirus, medical
Fotografie de spencerbdavis1 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Potrivit unui raport Eurobarometru la nivelul UE, majoritatea persoanelor nevaccinate au declarat că nimic nu le poate convinge să primească un vaccin anti-COVID-19. În general, majoritatea este în favoarea vaccinării și jumătate dintre respondenți sunt mulțumiți de strategia de vaccinare a UE, potrivit Euractiv.

„Strategia UE privind vaccinurile este un succes istoric. Cu peste 70% vaccinați complet și cu peste 50% din UE cu booster, am făcut progrese bune”, a scris comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, pe Twitter, împărtășind rezultatele raportului Eurobarometru.

Raportul Eurobarometru „Atitudini privind vaccinarea împotriva COVID-19” publicat vineri (1 aprilie) a dezvăluit atitudini generale pozitive față de vaccinare și strategia de vaccinare a UE.

Din peste 26.000 de persoane chestionate în UE în februarie, 82% au declarat că sunt pro-vaccinare, adică au fost vaccinate și au primit un rapel sau ar dori să primească unul.

Dar, deoarece ratele de vaccinare împotriva COVID-19 au fost diferite în statele membre ale UE, acest lucru se reflectă și în răspunsurile respondenților. Respondenții care raportează că au fost vaccinați variază de la 45% în Bulgaria la 97% în Spania.

Respondenții care ezită în legătură cu vaccinul, cei care ar putea lua în considerare vaccinarea, sau care sunt vaccinați, dar refuză rapelul, constituie cel mai mic grup din bloc, ajungând la 5%. Cele mai mari proporții, ajungând la peste 10%, au fost observate în Letonia, Bulgaria și Estonia.

Grupul împotriva vaccinării COVID-19 ajunge la 8% în total în UE. Dar, privind fiecare țară, cea mai mare valoare este în Bulgaria, urmată de Slovacia și Slovenia. În toate cele trei țări ajunge la peste 20%.

Raportul a constatat că poziția respondenților față de vaccinare este legată de vârsta lor. Cei cu vârsta de 55 de ani și peste sunt mult mai probabil să fie pro-vaccinare.

Respondenții care doresc să se vaccineze împotriva COVID-19 „mai târziu” sau „niciodată” au fost întrebați despre motivele reticenței sau refuzului lor de a se vaccina.

„Faptul că vaccinurile COVID-19 nu au fost suficient testate” a fost dat ca principal motiv pentru nevaccinare în raport.

Un alt motiv pentru refuzul unei vaccinări este „a fi îngrijorat de posibilele efecte secundare ale vaccinurilor COVID-19”. Ultima îngrijorare dată este opinia că vaccinurile COVID-19 nu sunt eficiente.

Toți respondenții au fost întrebați ce i-ar face mai dornici să se vaccineze, indiferent dacă sunt sau nu deja vaccinați sau ar fi înclinați să se vaccineze cât mai curând posibil.

Ca răspuns la această întrebare, 30% dintre respondenți au spus că ar fi mai dornici să se vaccineze dacă „văd că există forme mai grave de COVID-19 în rândul persoanelor care nu sunt vaccinate”.

Aproximativ trei din zece respondenți au spus că ar fi încurajați să facă vaccinul dacă vor vedea că „mai mulți oameni au fost deja vaccinați și vedem că funcționează și că nu există efecte secundare majore” sau dacă „există claritate totală asupra modului în care vaccinurile sunt dezvoltate, testate și autorizate”.

Au existat, de asemenea, factori mai puțin obișnuiți pentru a deveni mai dornici să se vaccineze, cum ar fi o recomandare din partea medicului lor, văzând că persoanele care recomandă vaccinurile sunt vaccinate la rândul lor și dacă vaccinurile sunt dezvoltate în UE.

Dar dintre cei împotriva vaccinării, 65% au răspuns că nimic nu-i poate convinge să se vaccineze.

Cei deja vaccinați au spus că protejarea lor și a rudelor lor de forme severe de boală, spitalizare și deces au fost factori importanți pentru acceptarea unui vaccin.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!