EXCLUSIV! Viktor Orbán se pregătește de un desant în Ardeal, pe filiera campioanei CFR Cluj


Autor:    -  
Viktor Orban Meszaros Lorinc 2
Doi prieteni vechi, Orbán Viktor și Mészáros Lőrinc. Foto: blog.hu.

Timp de citire: 6 minute
  • Influența premierului maghiar Viktor Orbán în Ardeal este în creștere, iar fotbalul este văzut de la Budapesta drept un vehicul ideal pentru a o impune. După Sepsi Sfântu Gheorghe și FK Csíkszereda, campioana din ultimele două ediții ale Ligii 1, CFR Cluj, se pregătește să intre în sfera de influență a anturajului lui Orbán.
  • Patronul CFR Cluj, Neluțu Varga, a ajuns la fundul sacului și nu mai are de gând să cheltuiască bani într-o afacere riscantă, precum fotbalul. O primă variantă, prezentată de Afaceri.news, citând surse ale GSP.ro, a fost aceea de a cere sprijin financiar din partea guvernului de la Budapesta pentru a căpăta o finanțare după modelul patentat de Sepsi și Csíkszereda.
  • O altă variantă, prezentată mai jos, în exclusivitate de Afaceri.news, coboară în subsolurile sulfuroase ale puterii discreționare a lui Viktor Orbán și ar putea avea implicații serioase de securitate națională a României.

Sezonul Ligii 1 se apropie de final, iar campioana din ultimii doi ani, CFR Cluj, este pe cale să piardă supremația în fața Universității Craiova. Indiferent cum se va încheia lupta, apele în vestiarul de la Cluj sunt oricum tulburi: patronul discret al echipei, Neluțu Varga, nu mai intenționează să cheltuiască bani pe echipă și caută surse alternative de finanțare, urmând să se retragă, treptat, de la cârma clubului.

Potrivit unor informații convergente din surse apropiate clubului din Gruia, varianta fondurilor guvernamentale maghiare, despre care scria GSP.ro, este doar unul dintre scenariile pe care le ia în calcul Varga.

Și nici măcar nu este scenariul de bază.

Motivele? Fondurile guvernamentale maghiare vin cu o serie de condiții, pe care Neluțu Varga nu le-ar accepta, printre care înființarea unor grupe de copii și juniori de etnie maghiară și existența unei variante a site-ului echipei în limba maghiară.

Mogulii asfaltului

Neluțu Varga a făcut în ultimele săptămâni cel puțin două călătorii la Budapesta, unde s-a întâlnit cu reprezentanții Duna Aszfalt Kft., o companie de mare succes din țara vecină, care a făcut profituri considerabile din construcția de drumuri, beneficiind de fonduri guvernamentale și europene impresionante.

Afacerile companiei în 2019 s-au ridicat la 157,45 de miliarde de forinți (circa 476,4 milioane de euro), cu 30 de miliarde de forinți în creștere față de anul anterior. După plata taxelor, profitul înregistrat anul trecut a fost de 24,35 de miliarde de forinți (circa 69 de milioane de euro).

Printre acționari se găsesc al doilea și al patrulea cei mai bogați maghiari, Mészáros Lőrinc și Szíjj László, ambii făcând parte din anturajul foarte apropiat al premierului Orbán.

Discuțiile dintre Neluțu Varga și partea maghiară s-au purtat în jurul implicării Duna Aszfalt la CFR Cluj. Compania maghiară nu ar intra direct în acționariatul clubului, ci prin intermediul unui vehicul financiar britanic, pentru a pierde urma provenienței etnice a fondurilor, în condițiile în care este de așteptat ca vestea să facă mare vâlvă în România. Deodamdată, partea maghiară s-a arătat interesată să preia un pachet de 15% din clubul clujean, urmând ca, ulterior, participația să crească, dacă lucrurile merg bine.

Un indiciu suplimentar al relațiilor deja existente între Duna Aszfalt și CFR Cluj este faptul că unul dintre sponsorii principali ai echipei, compania NTT Data din Cluj, este furnizor de servicii IT pentru compania maghiară.

Măcelarul, ”omul de paie”

În maghiară, ”mészáros” înseamnă ”măcelar”.

Acum 13 ani, compania de instalații de gaze naturale a lui Mészáros Lőrinc dădea faliment, iar patronul său își pierduse speranțele de căpătuire. Destinul urma să i se schimbe câțiva ani mai târziu când prietenul lui din copilăria petrecută pe străzile prăfuite ale satului Felcsút, Viktor Orbán, devenea premierul Ungariei.

Astăzi este unul dintre cei doi miliardari maghiari din Topul Forbes (alături de Csányi Sándor, șeful celei mai mari bănci din Ungaria, OTP), cu o avere estimată în acest an la 1,2 miliarde de dolari.

Când este întrebat cui îi datorează succesul în afaceri, Mészáros răspunde cu multă seninătate și sinceritate: ”Lui Dumnezeu, norocului și lui Viktor Orbán!”

Viktor Orban Meszaros Lorinc 3

O relație profitabilă din ambele sensuri. Foto: direkt36.hu.

Fără mari ambiții politice, Mészáros a rămas la Felcsút și a acceptat să devină primarul micuței așezări de până în 2000 de suflete, din partea partidului de guvernare, FIDESZ, condus de prietenul lui Viktor. Și-a diversificat portofoliul de business, iar afacerea care i-a adus primii bani adevărați a fost comerțul cu produse de tutun, o companie a familiei Mészáros câștigând exclusivitatea comercializării tutunului în 19 hipermarketuri Auchan din Ungaria, cu sprijinul neprecupețit al premierului, după cum scria Origo.hu la acea vreme.

În 2015 făcea pasul decisiv în topul celor mai bogați maghiari, iar după numai trei ani, în 2018, averea sa se multiplicase de 66 de ori, de la 25 de milioane de euro la 1,15 miliarde, potrivit unui portret al miliardarului publicat anul trecut de germanii de la Die Welt.

Averea sa cuprinde astăzi peste 200 de companii, cu active precum terenuri întinse în nordul Ungariei, complexe imobiliare în Ungaria și Croația, companii de construcții, afaceri în presă, peste 10 hoteluri pe malul lacului Balaton, un complex de vile pe două insule în Croația, un yacht în portul turistic din Zadar, o companie de asigurări și una dintre băncile fruntașe din Ungaria, MKB.

Interesul pentru fotbal se manifestă prin cumpărarea clubului croat NK Osijek. Patronatul clubului construiește un stadion nou pentru echipă, lucrările fiind programate să se încheie în acest an, însă pandemia s-ar putea să întârzie planurile inițiale. Visul lui Mészáros este să urmărească meciurile echipei sale dintr-un spa instalat chiar la tribuna VIP.

Presa de investigație maghiară, atâta cât a mai rămas din ea, aduce acuzații grave împotriva lui Orbán și a vechiului său prieten din Felcsút. Orbán îl ajută pe Mészáros să se îmbogățească, el, la rândul său, îl susține politic. Substratul relației lor este dincolo de politică: Mészáros funcționează ca un interpus pentru Orbán, care nu are dreptul oficial să desfășoare nicio activitate de afaceri. Așa a ajuns să i se spună ”omul de paie”.

Premierul se asigură că licitațiile publice sunt astfel aranjate încât companiile lui Mészáros să le câștige, iar algoritmul funcționează fără greșeală. Potrivit platformei anticorupție Atlatszo, în 2018 a fost vorba despre licitații în valoare de 826 milioane de euro, sumă identică cu cea din anul precedent. 93% din bani provin din fonduri europene. Prin urmare, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a intrat pe fir și a investigat mai multe cazuri de delapidare. În 2017, dosarele deschise de OLAF în Ungaria, cu companii ale lui Mészáros în prim plan, au fost în număr de 10. Dintre toate statele membre UE, doar România a fost mai atent vizată de anchetatori, cu 11 cazuri.

Fondurile UE utilizate de Mészáros s-au dus în proiecte derulate de companiile sale de construcții: autostrăzi, un pod peste Dunăre de 90 de milioane de euro, căi ferate etc. De asemenea, o parte din profit îi provine de la ridicarea centralei nucleare de la Paks, care se construiește cu sprijin și tehnologie rusească.

Construcția de căi ferate este probabil cel mai profitabil segment al afacerilor lui. A construit o cale ferată cu ecartament îngust în lungime de șase kilometri prin Felscút pentru două milioane de euro, bani din fonduri UE. Scopul căii ferate a fost de la început neclar. Cei 2500 de pasageri estimați pe zi nu există. În cele mai aglomerate zile, abia se ajunge la 1000 de călători, nimic surprinzător dacă ne gândim că în tot satul Felscút locuiesc mai puțin de 2000 de oameni.

Cu toate acestea, Mészáros continuă să câștige bani din extinderea rețelei de căi ferate. A făcut o cale ferată în estul Ungariei pentru 240 de milioane de euro, tot bani europeni, și construiește o nouă cale ferată de la Budapesta la Belgrad, împreună cu un consorțiu chinez.

Toate favorurile primite de la puterea politică a lui Orbán se mai și întorc. În 2016, o companie controlată indirect de Mészáros a preluat managementul unuia dintre ultimele mari ziare maghiare care nu cânta în struna FIDESZ, Népszabadság. La scurt timp, publicația își înceta apariția.

Pasiunea comună pentru fotbal

Dezvoltarea satului lor natal, Felcsút, este un proiect de suflet al premierului Viktor Orbán. Pe durata mandatelor lui, în sat a fost construit stadionul Pancho Arena, stadion construit gard în gard cu o proprietate a premierului. Arena are 3.900 de locuri, mai mult decât dublul populației satului. Stadionul a fost ridicat de o companie a lui Mészáros din fonduri proprii.

Viktor Orban Meszaros Lorinc 1

Cei doi prieteni la un meci de fotbal. Foto: 24.hu.

Stadionul este utilizat de formația de primă ligă Puskás Akadémia FC, care poartă numele legendarului jucător maghiar al anilor 1950-1960 Ferenc Puskás. Indirect, patronul echipei este, desigur, Mészáros Lőrinc.

În privința sprijinului guvernamental acordat fotbalului din țările vecine Ungariei, provenite din localități cu comunități maghiare numeroase, alături de cele două cluburi din România, Sepsi Sfântu Gheorghe și FK Csíkszereda, Budapesta mai finanțează și un club din Slovacia, DAC din Dunajska Streda, o localitate cu o importantă comunitate maghiară.

Neluțu tremură ca Varga

Sursele citate, apropiate situației fierbinți de la CFR Cluj, susțin că patronul Neluțu Varga a fost avertizat că o implicare financiară a unor entități din Ungaria ar însemna sfârșitul liniștii lui din perspectiva business-urilor pe care le are în Cluj. Varga a beneficiat până acum de multă bunăvoință din partea autorităților și mediului de afaceri din oraș, însă planurile lui cu partenerii maghiari ar putea să-i dăuneze în această privință.

Aceleași surse afirmă că intențiile autorităților de la Budapesta de a-și extinde influența în mediile sportive și culturale din Ardeal sunt privite de la București cu multă precauție și neîncredere, iar hârjoanele diplomatice care se aprind periodic între București și Budapesta reprezintă doar vârful iceberg-ului.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!