Închide

Cum arată noile magazine alimentare deschise în Germania? Exemplul Aldi

Aldi Xxl1

Foto: Aldi Süd

Timp de citire: 3 minute

La finalul lunii trecute, Aldi Süd a inaugurat în Mülheim pe Ruhr, în apropiere de sediul central din Germania, un magazin cu o suprafață de vânzare de 2.000 de metri pătrați, aceasta fiind cea mai mare unitate comercială operată de discounter la nivel global, conform RetailDetail.eu.

Ce schimbări au venit la pachet odată cu suprafața de vânzare extinsă? În primul rând un spațiu mai mare pentru produsele proaspete.

Aldi Xxl3
Foto: Aldi Sud

Un magazin cu o suprafață de vânzare de 2.000 de metri pătrați este o premieră pentru Aldi, majoritatea magazinelor pe care le operează având un spațiu mediu de vânzare de 1.000 de metri pătrați. Vorbim despre un magazin remodelat, a cărui suprafață de vânzare a fost extinsă cu 300 de metri pătrați și care este printre primele locații care integrează etichetele electronice.

Noul magazin Aldi pune la dispoziție un spațiu extins zonei de alimente proaspete, având nu mai puțin de 70 de metri de vitrine frigorifice. Layoutul rămâne însă foarte simplu, având șapte coridoare pe o lățime de 30 de metri și o lungime de 60 de metri. O altă zonă extinsă este cea de produse de panificație și patiserie, unde retailerul a implementat conceptul Meine Backwelt, în traducere aproximativă “universul meu de brutărie”).

Aldi Xxl4
Foto: Aldi Süd

Tot la capitolul noutăți merită menționat și faptul că în această unitate clienții vor găsi ierburi aromate proaspete și salată, cultivate în magazin, ca urmare a unui parteneriat încheiat cu producătorul Infarm. Trebuie însă specificat faptul că, deși vorbim despre un spațiu de vânzare mai mare, sortimentația nu a fost extinsă. Magazinul din Mulheim oferă același număr de produse precum magazinele standard, adică aproximativ 1.700 de sortimente.

Odată cu deschiderea acestui magazin, retailerul demonstrează că intern există flexibilitate la nivel de formate de magazin, discounterul operând spații cu suprafață de vânzare pentru un magazin de proximitate, până la unități de tip supermarket. Iar acest lucru nu poate fi decât un plus, care îi permite acum să se extindă în zone mai variate, cum ar fi zonele urbane, în care Aldi nu avea o prezență foarte bună.

În linii mari, experiții IGD vorbesc despre o oportunitate ratată. Faptul că Aldi a investit în deschiderea unui magazin cu o suprafață de vânzare mai mare, care vine la pachet cu culoare mai largi, ar putea contribui la îmbunătățirea percepției cumpărătorilor, aceștia considerând magazinul ca fiind o locație sigură în noul context al pandemiei.

Aldi Xxl2
Foto: Aldi Süd

Însă discounterul a ales să nu-și modifice strategia în ceea ce privește sortimentația, lucru care nu este privit cu ochi buni de specialiștii IGD.

”Aldi are aceeași sortimentație în toate magazinele, singura diferență fiind pe segmentul de produse proaspete, unde vorbim despre o adaptare regională. Acesta este un element-cheie în modelul eficient și în performanța de business dezvoltate de discounter. Cu toate acestea, dacă Aldi vrea să rămână relevant într-o lume în care personalizarea este din ce în ce mai importantă, acest lucru va trebui să se schimbe. Cumpărătorii care vizitează magazine urbane mici nu au aceleași nevoi ca shopperul dintr-un magazin cu suprafață de vânzare mare. Cu acest format mai mare, este posibil ca Aldi să fi pierdut ocazia de a-și dezvolta gama, ajutându-l să răspundă mai multor nevoi ale clienților și să satisfacă misiunea principală a magazinului”, a explicat Maxime Delacour, Senior Retail Analyst IGD.

Aldi Sud deținea în iunie 2019 peste 6.300 de magazine la nivel global, dintre acestea aproximativ 1.900 de magazine fiind deschise în Germania, piață unde retailerul are cea mai extinsă prezență.

Aldi Xxl6
Foto: Aldi Süd
scroll to top