Închide

Exit masiv al rușilor din Europa. ”Regele zahărului” preia operațiunile Sberbank din 5 țări

Avatar
Miodrag Kostić

”Regele zahărului” din Serbia, Miodrag Kostić. Sursa foto: STR / AFP / Profimedia / Tportal.hr.

Timp de citire: 2 minute

Divizia pentru Europa a gigantului bancar rus Sberbank a anunțat vânzarea filialelor sale din Croația, Bosnia și Herțegovina, Ungaria, Serbia și Slovenia către trei entități comerciale și bancare deținute de antreprenorul sârb Miodrag Kostić, cunoscut în regiune drept ”regele zahărului”. Cele trei companii care au preluat operațiunile Sberbank sunt banca sârbă AIK Bank, Gorenjska Banka din Slovenia și un holding financiar și industrial, Agri Europe Cyprus Limited, scrie Euractiv.com.

Activele totale ale unităților Sberbank vizate de tranzacții se ridică la 7,329 de miliarde de euro, operând în 162 de agenții și sucursale și având aproximativ 600.000 de clienți.

Sberbank, care în vara trecută a anunțat intenția de a se retrage de pe piața europeană, încă nu și-a vândut afacerile din Cehia. Banca rusă mai deține operațiuni și în Germania și Austria – unde se află și sediul diviziei Sberbank Europe.

Tranzacția va avea consecințe importante pentru Croația, în condițiile în care Sberbank a fost cel mai mare creditor al conglomeratului croat Agrokor, cu afaceri în agricultură și comerț, care a intrat în faliment. În urma intrării în procedura de administrare de urgență a Agrokor, Sberbank a preluat controlul a aproape 40% din Fortenova Group TopCo, o filială a Fortenova Group, companie care a preluat afacerile muribundului Agrokor.

Ministrul Economiei, Tomislav Ćorić, a declarat că nu se așteaptă la nicio modificare a structurii de proprietate a Grupului Fortenova în urma deciziei Sberbank de a ieși de pe piața croată.

MK Group, imperiul de afaceri al lui Kostić, a început să se dezvolte de la industria alimentară, unde a operat inițial o fabrică de zahăr. Ulterior, grupul s-a extins în sectorul turismului și ospitalității, unde deține numeroase facilități de lux pe coasta Adriaticii, din Slovenia până în Muntenegru, inclusiv hotelurile asociate brandului de lux Kempinski din Savudrija și Portorož, unele dintre cele mai luxoase hoteluri de la Adriatica.

scroll to top