Falimentul Tesla și OZN-ul lui Richard Branson – niște păcăleli de 1 Aprilie care au mers prea departe
Brandurile și companiile mari se simt adesea obligate să se gândească la ceva special de Ziua Păcălelilor – să facă un giumbușluc de PR cu care să-și amuze clienții sau să încerce să-i păcălească, în glumă. Au existat, însă, câteva cazuri în care păcălelile de 1 Aprilie au eșuat lamentabil sau, mai rău, s-au întors împotriva celor care le gândiseră ca excelente tactici de comunicare cu publicul. Americanii de la USA Today au trecut în revistă câteva eșecuri memorabile ale marilor companii, de 1 Aprilie.
”Ziua Păcălelilor le poate oferi companiilor și mărcilor o oportunitate grozavă de a intra în legătură cu clienții lor prin umor – o modalitate excelentă de a arăta personalitatea și latura distractivă a unei mărci. Și, dacă este făcută bine, păcăleala poate crea un moment memorabil pentru brandul cu pricina. Cu toate acestea, adesea se arată complicat de făcut o păcăleală care să rezoneze bine cu toată lumea și să nu jignească pe nimeni”, a spus Rebecca Rosborough, director global de marketing la platforma online de management a mărcii Frontify.
Elon Musk: Tesla a dat faliment
În 2018, chiar pe 1 aprilie, Elon Musk a postat pe Twitter un anunț brusc și dramatic: Tesla a intrat în faliment.
”În ciuda eforturilor intense de a strânge bani, inclusiv prin cea mai recentă vânzare pe scară largă a ouălor de Paște, cu tristețe trebuie să anunț că Tesla a dat faliment, complet și total. Deci faliment, să nu crezi așa ceva!”, scria Musk pe Twitter.
Tesla Goes Bankrupt
Palo Alto, California, April 1, 2018 — Despite intense efforts to raise money, including a last-ditch mass sale of Easter Eggs, we are sad to report that Tesla has gone completely and totally bankrupt. So bankrupt, you can't believe it.— Elon Musk (@elonmusk) April 1, 2018
Ceea ce s-a droit a fi o farsă s-a transformat imediat într-o gafă de proporții: aproape instantaneu, acțiunile companiei au scăzut cu 7%. Și, deși a încercat să formuleze informația într-un stil șăgalnic, jocul său de cuvinte a dat greș, explică Rosborough.
Volkswagen și-a schimbat numele. Sau nu?
În urmă cu doi ani, chiar înainte de Ziua Păcălelilor, producătorul german de automobile Volkswagen a publicat pe site un comunicat de presă incomplet, care părea, mai degrabă, o schiță, în care anunța planurile de schimbarea numelui diviziei sale americane în ”Voltswagen”, cu litera ”k” înlocuită cu litera ”t”, ceea ce trebuia să reprezinte un angajament puternic al mărcii față de electrificarea gamei sale de autovehicule.
Dacă unii oficiali Volkswagen din Germania le răspundeau întrebărilor ziariștilor de la The Wall Street Journal că anunțul a fost o glumă de 1 Aprilie, alți oficiali și-au menținut declarațiile și au confirmat veridicitatea planului.
Între timp, acțiunile companiei au început să scadă, semn că investitorii nu au prea știut de glumă.
După ce acțiunile au reînceput să crească, dar și după un efort îndelungat și inutil al echipelor de comunicare, compania a anunțat că totul a fost, într-adevăr, o păcăleală inofensivă de 1 Aprilie.
Farsa celor Volkswagen este un exemplu de păcăleală care a mers prea departe, este de părere Rita McGrath, profesoară la Columbia Business School și expert în strategie corporativă, într-o declarație făcută publicației USA Today.
Taco Liberty Bell: farsa de 1 Aprilie a părut chiar pe bune, pentru ceva vreme
În 1996, lanțul de fast-food Taco Bell a pregătit o surpriză pentru 1 Aprilie, publicând mai multe pagini de reclamă în câteva ziare de mare tiraj, precum The Philadelphia Inquirer sau chiar The New York Times și USA Today. Reclamele anunțau că Taco Bell a cumpărat celebrul ”Clopot al Libertății” (”Liberty Bell”) – unul dintre simbolurile cele mai puternice ale independenței națiunii americane – și că, în urma acestei achiziții, își va schimba numele în ”Taco Liberty Bell”. Scopul achiziției era să ajute bugetul federal și să scadă datoria publică.
Membrii Congresului au sunat la Serviciul Parcurilor Naționale, care avea în gestiune clopotul, pentru a confirma sau infirma știrea, scria, la acea dată, The Washington Post.
De îndată, reprezentanții instituției au ținut o conferință de presă ad-hoc, pentru a nega orice fel de acord în sensul susținut de Taco Bell.
După ce compania a recunoscut că totul a fost o farsă, s-a oferit să doneze 50.000 de dolari pentru operațiunile de conservate a clopotului.
Deși initial a părut o farsă ratată, în cele din urmă, după ce au tras linie, cei de la Taco Bell au putut să se declare de-a dreptul încântați.
Publicitatea gratuită generată de incident a ajuns la valoarea de 25 de milioane de dolari, iar vânzările celor de la Taco Bell au crescut cu 500.000-600.000 de dolari pe 1 și 2 aprilie, comparativ cu zilele corespunzătoare din săptămâna precedentă, potrivit ziarului Chicago Tribune, una dintre cele în care fusese publicată și reclama.
OZN-ul lui Richard Branson a aterizat cu zgomot și scandal
Excentricul miliardar Richard Branson, fondator al The Virgin Group, avea să călătorească în spațiu în 2021, eveniment care a ținut atenția întregii lumi vreme de câteva zile bune. Cu 32 de ani mai devreme, anticipa zborul în spațiu cu o păcăleală de 1 Aprilie, care s-a dovedit a fi mers prea departe.
S-a urcat într-un balon cu aer cald, în formă de farfurie zburătoare, împodobit cu numeroase beculețe colorate care luminau intermitent, și s-a lansat deasupra Londrei.
Poliția a fost mobilizată imediat, ba chiar și armata a fost alertată, povestea Branson într-o postare pe blogul lui în 2021.
Din cauza vremii neprielnice, a fost nevoit să aterizeze cu o zi înainte de 1 Aprilie.
Ajuns pe sol, a fost întâmpinat de polițiști, iar, când s-a deschis nacela, dinăuntru a ieșit Branson purtând un costum asemănător cu cel al celebrului extraterestru din filmul E.T.
”Ne-au înconjurat un grup de polițiști, dintre care s-a desprins apoi un singur polițist înarmat cu un baston pentru a-l saluta pe extraterestru”, povestea Branson.
Farsa putea să se termine mai rău:
”Inițial, poliția nu a gustat deloc gluma și ne-a amenințat că ne arestează pentru că i-am făcut să își piardă vremea. Din fericire, s-au răzgândit repede și am plecat cu toții cu zâmbetele pe buze”.