Închide

FIFA promite federațiilor peste 4 miliarde de dolari dacă acceptă modificarea Cupei Mondiale

Avatar
Fifa Corruption

27 mai 2015, sediul FIFA, începutul uriașei anchete de corupție din fotbalul mondial. Sursa foto: WIRED.com / Philipp Schmioli / Getty.

Timp de citire: < 1 minut

Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) a făcut o analiză a impactului aşteptat de la o Cupă Mondială la fiecare doi ani, dar nu a fixat un termen limită pentru acest proiect controversat, considerându-l o reformă care nu este urgent de adoptat, informează AFP, citată de Spotmedia.

Fiecăreia din cele 211 federaţii membre, FIFA a promis 19 milioane dolari (16,8 milioane euro) suplimentari, adică un total de peste 4 miliarde de dolari, pentru un ciclu de patru ani, dacă reuşeşte să dubleze frecvenţa competiţiei sale fanion după 2024.

Această “finanţare de solidaritate”, identică pentru Andorra, Insulele Virgine, Brazilia sau Germania, ar creşte de la aproximativ 6 milioane la 25 milioane dolari pe patru ani, întărind considerabil rolul redistributiv şi greutatea politică a FIFA.

FIFA se bazează pe acest lucru pe un studiu al cabinetului Nielsen, pentru care încasările de la o Cupă Mondială ar creşte cu 4,4 miliarde de dolari (3,9 miliarde euro) pe patru ani dacă devine bienală, cu o creştere a încasărilor din vânzarea biletelor, drepturilor TV şi sponsorizare.

FIFA nu a dezvăluit încă metodologia acestui studiu, în timp ce capacitatea difuzorilor de a plăti mai mult este discutată de economişti în sport.

FIFA s-a angajat doar să găsească “o soluţie de care să beneficieze toţi, fără ca cineva să fie penalizat”.

Ideea unei Cupe Mondiale la fiecare doi ani, care ar urma să alterneze începând din 2028 cu turnee continentale, de asemenea bienale, şi lansată de FIFA se confruntă cu un val de reacţii ostile, în special în Europa.

Preşedintele FIFA, care continuă consultările cu actorii din lumea fotbalului, susţine însă că proiectul ar aduce mai multe beneficii federaţiilor.

scroll to top