Închide

Trucurile giganților. Poluarea din industria zootehnică și a lactatelor, departe de a se tempera

Avatar
Zootehnie

Foto: veterinariadigital.es

Timp de citire: 2 minute

Conform Institutului pentru Agricultură și Politică Comercială (IATP), marile companii de carne și lactate fac mult prea puțin pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Mai mult, organizația spune că planurile Comisiei Europene de a extinde schemele de compensare a emisiilor de carbon pentru agricultură le oferă un cec în alb pentru a continua să polueze.

IATP a examinat planurile privind emisiile și climă ale 35 dintre cele mai mari companii de carne și lactate din Uniunea Europeană, Regatul Unit și Elveția. Acestea includ Nestlé, Danone, Tönnies și FrieslandCampina. Potrivit IATP, cele 35 de companii au reprezentat împreună 7 % din toate emisiile de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană pentru 2018. Emisiile totale ale acestor companii rivalizează cu cele ale giganților combustibili fosili, afirmă Shefali Sharma.

Directorul european al IATP este nemulțumit, afirmând că „își pot continua practicile cu impunitate”. În special, se spune că toate companiile folosesc trucuri contabile și greenwashing pentru a distrage atenția de la schimbările fundamentale necesare pentru reducerea emisiilor. De asemenea, ei transferă o mare parte din costuri și riscuri către fermierii din lanțurile lor de aprovizionare, spune Sharma.

Șapte dintre cele zece companii urmărite de-a lungul timpului și-au văzut amprenta climatică crescând între 2016 și 2018. Emisiile de la producătorul irlandez de carne de vită ABP au crescut cu 45 %, iar cele de la compania germană Tönnies, care furnizează produse gigantului Aldi, cu 30 %, se arată în raport.

 IATP arată cu degetul către Comisia Europeană

Într-un proiect scurs, Comisia subliniază un cadru pentru extinderea schemelor controversate de compensare a emisiilor de carbon pentru agricultură. Prin Directiva privind energia regenerabilă, Europa dorește și să crească producția de biogaz din gunoi de grajd.

„Comisia Europeană va oferi marilor corporații din carne și produse lactate un cadou de Crăciun mai devreme dacă își pune greutatea numelui – și banii contribuabililor – în spatele compensărilor dubioase ale carbonului din sol și continuă să promoveze biogazul din instalațiile industriale de creștere a animalelor drept combustibil durabil. Comisia ar trebui să înceteze finanțarea agriculturii industriale și să sprijine tranziția către practici agricole și agroecologice durabile, bazate pe carne mai puțină și mai bună”,

a conchis Sharma.

scroll to top