Închide

Financial Times: Statele UE se pregătesc să suspende programul de vize destinat Rusiei

Avatar
men, honor guard, soldiers

Fotografie de WikiImages pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Dorința balticilor pare că devine ușor-ușor realitate, în ciuda obstacolelor venite din partea Germaniei, Austriei și Ungariei. Statele membre ale Uniunii Europene se pregătesc să suspende acordul din 2007 cu Rusia privind facilitarea obţinerii vizelor, scrie Financial Times, preluat de dpa. Aceasta nu înseamnă interdicția totală aplicată rușilor de a mai intra în spațiul UE, dar este o piedică majoră în libera circulație a rușilor prin Europa.

Miniştrii europeni de externe urmează să sprijine politic o decizie în acest sens la reuniunea neoficială de marţi şi miercuri de la Praga, afirmă cotidianul citat, pe baza declaraţiilor a trei oficiali implicaţi în dialogul pe această temă.

Măsura ar urma să extindă suspendarea parţială impusă în februarie oficialilor şi oamenilor de afaceri ruşi, incluzând şi cetăţenii ruşi obişnuiţi, arată Financial Times.

Suspendarea ar complica procesul de acordare a vizelor în UE, iar procedurile ar deveni mai costisitoare şi mai birocratice. Ar creşte totodată perioadele de aşteptare pentru aprobare, arată instrucţiunile Comisiei Europene.

Potrivit sursei citate, deocamdată nu s-au decis şi alte restricţii privind deplasările cetăţenilor ruşi, cum ar fi limitarea numărului de vize acordate de UE sau interzicerea totală a călătoriilor ruşilor în Europa.

Cehia, Finlanda şi Estonia, care au restricţionat deja acordarea de vize pentru ruşi, cer UE să interzică complet accesul acestora, însă Germania şi Comisia Europeană se opun.

Viza acordată de oricare stat membru permite accesul în toate cele 26 de state europene membre ale Spaţiului Schengen.

Și în România partidele de opoziție (USR, PMP și Forța Dreptei) au făcut o petiție spre șeful Guvernului unde au cerut ca România să nu mai acorde vize cetățenilor ruși.

scroll to top