Închide

Verile toride i-au făcut pe britanici să cultive smochine, avocado sau citrice

Avatar
yuzu, citrus fruit, fruit

Fructele de yuzu, un soi de citrice, vor fi ceva obișnuit în flora Marii Britanii. Fotografie de DerWeg pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Vremea uscată și deosebit de călduroasă din această vară a făcut ca în Marea Britanie să crească mai multe plante exotice. Astfel, englezii au ajuns să cultive smochine, avocado, banane, kaki sau diverse tipuri de ghimbir. Specialiștii avertizează că, pe termen lung, vremea caniculară nu va ajuta nici măcar aceste culturi, căci, totuși, toate plantele au nevoie de apă. Între timp, soiurile tradiționale deja se chinuie să supraviețuiască.

Russell Watkins lucrează la grădina Grădina Royal Horticulture Society de 17 ani. La început, el creștea arbuști rezistenți și plante perene care trăiesc mulți ani. Acum, însă, banane, diverse dalii și tipuri de ghimbir „supraviețuiesc tot mai mult”.

În Anglia de Est, Chris Bower cultivă plante subtropicale ca hobby și a reușit să cultive pepeni verzi și smochine. Anul acesta a cultivat și jujube, curmale chinezești, kaki și yuzu, un tip de citrice.

„Pe măsură ce schimbările climatice continuă, devine tot mai ușor” , a spus el, pentru BBC.

În orașe, efectul de insulă de căldură, când sunt temperaturi mult mai mari în zonele urbane decât în zonele rurale din apropiere, din cauza infrastructurii, stimulează creșterea fructelor exotice.

Botanistul James Wong a descoperit avocado crescând în Londra. El crede că unele plante provin din semințe aruncate care au încolțit.

„Plantele de avocado cu adevărat mari din Londra au suportat minime chiar și de -10 grade pentru perioade scurte de timp, inclusiv în timpul furtunii din 2018”, a spus acesta.

Agricultură amenințată de secetă și caniculă

„E posibil ca verile lungi să fie inițial bine primite în Marea Britanie și să ofere o oportunitate pentru cultivarea de noi plante alimentare exotice”, a declarat Chris Atkinson, cercetător în domeniul plantelor de la Natural Resources Institute, Universitatea din Greenwich.

Totuși, el avertizează că o continuare a verilor extrem de călduroase, cum e cea din acest an, va avea un impact negativ asupra tuturor culturilor, deoarece toate plantele au nevoie de apă.

scroll to top