Închide

Floarea-soarelui-apune | Din cauza războiului, prețul uleiului a ajuns la cote uluitoare

Avatar
Ulei
Timp de citire: 2 minute

Prețul mondial al uleiului de floarea-soarelui a crescut cu 44% în ritm anual până la sfârșitul lunii martie, pe fondul războiului din Ucraina, care a dus la întreruperi pe lanțul de aprovizionare cu materii prime și produse finite, scrie The Wall Street Journal.

Ucraina este un furnizor important de ulei de floarea-soarelui, reprezentând peste 47% din exporturile mondiale, potrivit companiei de cercetare Mintec. Potrivit Oilworld, prețul contractelor futures pentru uleiul de floarea-soarelui cu livrare în iunie în condiții FOB (cu încărcare) în porturile din Marea Neagră a crescut cu 22,78%, până la 1940 dolari (la data de 6 aprilie).

WSJ notează că au crescut și prețurile uleiurilor produse în alte țări, inclusiv cele care nu sunt considerate în mod normal înlocuitori ai uleiului de floarea-soarelui.

Scumpiri absolut incredibile

Prețul uleiului de rapiță a urcat cu 72%, potrivit Mintec. Prețul uleiului de soia a crescut cu 41%, cel al uleiului de palmier cu 61%, iar uleiul de măsline s-a scumpit cu 15%. Cu excepția uleiului de măsline, prețurile pentru toate celelalte mărfuri au atins niveluri record în martie, potrivit Mintec.

Companiile globale de comercializare a produselor agricole, precum Cargill, Archer Daniels Midland și Bunge, investesc în porturi, cereale și instalații de prelucrare în zona Mării Negre cel puțin de la începutul anilor 2000. Cu toate acestea, au suspendat procesarea semințelor de floarea-soarelui în Ucraina după izbucnirea războiului din Ucraina.

Cea mai mare parte a exporturilor de ulei de floarea-soarelui din Ucraina, precum și transporturile semnificative de cereale, sunt destinate țărilor în curs de dezvoltare. Astfel, consumatorii din Africa de Sud s-au confruntat deja cu faptul că, în două luni, prețul uleiului de floarea-soarelui a crescut cu 55%. Business Insider relatează că uleiurile vegetale din țară vor continua să crească în preț.

India cumpără de toate

India este cel mai mare importator de uleiuri comestibile din lume: obișnuia să cumpere cea mai mare parte a uleiului de floarea-soarelui din Ucraina și importa, de asemenea, ulei de floarea-soarelui din Rusia, al doilea mare exportator mondial.

Cu toate acestea, Rusia poate interzice exporturile de floarea-soarelui și rapiță în perioada 1 aprilie-31 august, la inițiativa Ministerului Agriculturii. De asemenea, agenția a propus impunerea de cote la exportul de ulei de floarea-soarelui în perioada 15 aprilie – sfârșitul lunii august, în cantitate de 1,5 milioane de tone, și de făină de floarea-soarelui în cantitate de 700 de mii de tone.

India importă, de asemenea, ulei de palmier din Indonezia, care a declarat că producătorii săi de ulei de palmier ar trebui să vândă pe piața internă 30% din produsele destinate exportului pentru a reduce prețurile la uleiul vegetal.

Pe măsură ce se apropie sezonul de însămânțare, producătorii americani ar putea crește producția de semințe de floarea-soarelui cu 30-40%, a prezis John Sanbakken, șeful Asociației Naționale de Floarea-soarelui din SUA. Totuși, analiștii nu se așteaptă ca creșterea producției de floarea-soarelui în Statele Unite să aibă un impact semnificativ asupra prețurilor: această țară reprezintă o mică parte din exporturile mondiale, iar uleiul de floarea-soarelui este de obicei livrat unor țări precum Mexic și Canada, care nu depind de importurile din Ucraina.

scroll to top