Flower power! Lancôme și-a cumpărat plantație de trandafiri și are drept țintă ”zero deșeuri”
Compania Lancôme, aflată în portofoliul gigantului francez L’Oréal, a achiziționat o plantație de trandafiri organici de patru acri (circa 1,6 hectare) în sub-prefectura franceză Grasse, patria parfumurilor franțuzești. Decizia face parte dintr-un plan cu obiective clare de sustenabilitate, având la bază ambiția brandului de a implementa în producția de parfumuri și produse cosmetice un model de business cu ”zero deșeuri”, prin cercetarea și dezvoltarea suplimentară a mai multor ingredientelor active, notează publicația de specialitate Cosmetic Design.
Achiziția Domaine de la Rose, proprietate deținută și cultivată anterior de o familie timp de aproximativ cinci secole, se adaugă altor două domenii deținute de Lancôme în regiunea Grasse, proprietățile companiei totalizând acum 10 acri (peste 4 hectare).
Pe terenul recent cumpărat, foștii proprietari cultivau deja o varietate de plante și arbori, în special trandafiri organici, măslini, pruni și smochini, Lancôme intenționând să dezvolte culturile în anii agricoli următori. De asemenea, compania dorește să cultive și alte plante emblematice din regiunea Grasse, cum ar fi irisul, iasomia, lavanda și portocalul amar, precum și plantele aromatice cultivate din antichitate, cum ar fi imortela, verbena și crinul alb.
În spiritul conservării și dezvoltării biodiversității în ecosistemul plantațiilor sale, Lancôme a anunțat că va aduce și mai mulți stupi de albine în apropierea culturilor de flori.
”Cu această nouă achiziție, Lancôme dorește să contribuie la păstrarea și protejarea savoir-faire-ului producerii de parfumuri în jurul cultivării plantelor din regiunea Grasse. Urmărim să cultivăm o mare varietate de specii de trandafiri și alte flori folosite în parfumerie, într-un mod sustenabil și organic”, potrivit unui comunicat al companiei.
”În timp ce își urmărește vocația de parfumier, brandul Lancôme se angajează să cultive propriile plante parfumate, fără să uite să protejeze acest patrimoniu francez unic, arta parfumeriei”, mai notează Lancôme.
În regiunea Grasse, brandul Lancôme era deja prezent de multă vreme, aprovizionându-se cu trandafiri și alte plante pentru parfumuri. Deținerea unei proprietăți dedicate culturilor de trandafiri reprezintă un pas suplimentar, mai cu seamă cu cât maeștrii parfumieri ai companiei vor putea să își exerseze simțurile și să experimenteze noi arome și metode de producție.
”Ambiția mărcii este de a dezvolta o abordare holistică și unică a științei trandafirilor. Ambiția finală a brandului Lancôme este de a valorifica modalități noi și sustenabile de cultivare a trandafirilor și de a utiliza toate părțile plantei pentru a dezvolta noi ingrediente active cu o abordare zero deșeuri în toate procesele de producție”, sună angajamentul producătorului francez.
Ingredientele active obținute din planta de trandafir ar fi utilizate atât pentru parfumuri, cât și pentru produse de îngrijirea pielii, utilizând procedee din chimia tradițională, reciclarea ascendentă, biotehnologii și din știința ecologică.
”Departamentul de cercetare și dezvoltare a început deja munca, iar primul nostru ingredient activ dezvoltat în baza acestei filosofii pentru trandafiri va fi lansat anul viitor, folosind trandafirii cultivați la Valensole”, a precizat Lancôme.
Grasse, patria parfumurilor
Sub-prefectura Grasse, situată în sud-estul Franței, se poate lăuda cu o industrie a parfumurilor prosperă încă de la sfârșitul secolului al XVIII-lea.
Regiunea este cunoscută drept capitala mondială a parfumurilor, iar multe ”nasuri” de experți au petrecut timp îndelungat în Grasse pentru a distinge peste 2.000 de tipuri de arome originare de aici. În Grasse se produc peste două treimi din aromele naturale ale Franței (atât pentru parfumuri, cât și pentru arome alimentare).
Industria locală depășește peste 600 de milioane de euro pe an, din producția de parfumuri și afaceri conexe.
Microclima specială a regiunii a încurajat industria floriculturii: beneficiază de o climă relativ caldă, fiind, totodată, suficient de departe de mare pentru a fi ferită de brizele marine. Din punct de vedere hidrografic, există o abundență de surse naturale de apă, la care se adaugă canalul Siagne, construit încă din 1860 special pentru irigații. Orașul Grasse se află la o altitudine de 350 metri deasupra nivelului mării și la 20 km de Coasta de Azur.
Galimard, Molinard și Fragonard se numără printre cei mai cunoscuți parfumieri originari din Grasse, fiecare dintre aceștia având deschis un muzeu în oraș.
Desigur, Grasse a fost scena ultimelor capitole din celebrul roman ”Parfumul”, al lui Patrick Süskind, un best-seller internațional, tradus și în limba română în mai multe ediții și ecranizat în 2006.