Închide

FMI ar putea să înrăutățească, din nou, prognoza de creștere economică globală pentru acest an

Avatar

Kristalina Georgieva. Foto: Hu Yousong - Xinhua

Timp de citire: 2 minute

Fondul Monetar Internațional (FMI) studiază îndeaproape posibilitatea de a înrăutăți, o dată în plus, prognoza privitoare la economia globală, a declarat marți șefa instituției, Kristalina Georgieva.

„Noile date sosite din multe state sunt mai rele decât previziunile noastre anterioare, deja pesimiste”, a declarat Georgieva într-o emisiune online găzduită de publicația Financial Times.

La jumătatea lunii aprilie, FMI estima că economia mondială se va scufunda anul acesta în cea mai grea recesiune de la Marea Criză din anii 1930. Prognoza FMI anticipa atunci că economia mondială se va diminua cu 3% în acest an, în condițiile în care revenirea economică era așteptată să se manifeste puternic cu începere din toamnă. La începutul anului, instituția miza pe o creștere economică globală de 3,4% în 2020.

Anterioara scădere economică la nivel mondial, în urma intensificării crizei financiare începută în 2008, economia globală s-a contractat cu 0,1% în 2009, potrivit FMI.

Georgieva a declarat marți că prognoza revizuită  a FMI va fi publicată în iunie.

Deteriorarea prognozei înseamnă, de asemenea, că FMI va trebui să ajusteze și suma disponibilă pentru finanțări de urgență oferite economiilor emergente. În trecut, FMI a estimat necesarul de finanțare la 2.500 de miliarde de dolari.

În ultima săptămână, din Statele Unite au ajuns date foarte sumbre.

Potrivit Ministerului Muncii, rata șomajului ajustat sezonier (cu excepția sectorului agricol) a fost de 14,7% în aprilie, ceea ce este cu 10,3 puncte procentuale mai mult decât în ​​martie. O creștere asemănătoare a șomajului, de la lună la lună, nu a mai fost întâlnită în SUA de la începutul acestor raportări, în 1948.

Numărul de angajați a scăzut cu 20,5 milioane în aprilie. În Statele Unite, există temeri că datele privind ocuparea forței de muncă în luna mai vor fi chiar mai grave decât în ​​aprilie.

SUA reprezintă cea mai mare economie din lume, cu un impact semnificativ asupra economiei mondiale. Economia americană se bazează masiv pe consumul privat, care este redus în continuare prin creșterea șomajului.

scroll to top