Închide

Cîțu vorbește despre prioritatea noii sesiuni parlamentare: legea offshore. Ce spune de pensii?

Avatar
Offshore

Foto: adevarul.ro

Timp de citire: 2 minute

Preşedintele PNL ;i fostul premier Florin Cîţu a afirmat că o prioritate şi urgenţă a noii sesiuni parlamentare este adoptarea legii offshore.

„În primul rând, provocarea imediată este dată de preţurile la energie. Au fost găsite câteva soluţii pe termen scurt, dar ele nu sunt de ajuns. Compensarea unei părţi din factură rezolvă problema câteva luni de zile, nu rezolvă problema pe termen lung. În continuare susţin un pact sau un program de investiţii transpartinic care să aloce o sumă clară de investiţii în sistemul energetic şi care să ducă la securitatea energetică a României până în 2026, până în momentul în care vom începe şi exploatarea în offshore. O urgenţă pentru această sesiune, şi aş spune eu în primele săptămâni din această sesiune, o reprezintă adoptarea legii offshore, care ţine de această securitate energetică a României”, a afirmat Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă susţinută sâmbătă la sediul partidului.

Liderul liberalilor a mai spus că o altă provocare este inflaţia.

„Banca Naţională a dat deja semnalul şi a început să crească dobânzile. Este teritoriul Băncii Centrale, poate să fie ajutată, dar important este ca rata inflaţiei să nu rămână mult peste estimările Băncii Centrale. Cu cât rămânem mai mult peste estimările Băncii Centrale, cu atât înseamnă că războiul cu inflaţia este pierdut şi putem să ajungem la hiperinflaţie”, a mai explicat Cîţu, citat de news.ro.

El a adus în discuţie şi proiectul privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie.

„Eu vă spun că în prima parte a acestei sesiuni vom avea două victorii din acest punct de vedere, legea offshore şi desfiinţarea SIIJ”, a completat preşedintele PNL.

Cîţu a mai vorbit despre provocările pe termen mediu şi lung, cum ar fi reforma sistemului de pensii, reforma salarizării în sectorul public, reforma administraţiei publice, creşterea ca procent din PIB a veniturilor fiscale.

Ce spune fostul premier despre legea pensiilor?

Preşedintele PNL Florin Cîţu a mai declarat sâmbătă că a fost plăcut suprins de faptul că PSD a renunţat la promisiunea lor de creştere a pensiilor cu 40%.

„Toţi vrem să creştem pensii, toţi vrem ca oamenii să trăiască mai bine, de aceea am susţinut această creştere cu 10% a pensiilor şi am fost foarte plăcut surprins când social-democraţii au înţeles că promisiunea lor de 40% nu se poate face. Nu vreau să ajungem în această situaţie, să fie astăzi o promisiune de 11%, discutăm şi arată pe hârtie că nu se poate ajunge acolo”, a afirmat liderul PNL.

Întrebat dacă se pot majora pensiile în acest an, Florin Cîţu a răspuns:

„Nu cred că se poate face anul acesta o majorare, dar dacă există spaţiu fiscal o voi susţine. Dacă putem să creştem pensiile anul acesta şi să rămânem în deficit de 5,84, sunt de acord deşi eu cred că în condiţiile de astăzi, cu inflaţia şi dobânda mare ar trebui să fim mai ambiţioşi pe partea de deficit. Doar aşa poţi să scazi şi inflaţia şi dobânzile. Trebuie să ne gândim la toţi românii care au credite şi la cei care investesc, care iau împrumuturi şi investesc, că şi ei vor fi afectaţi”, a completat Cîţu.

scroll to top