Închide

Fostul președinte François Hollande pune sub semnul întrebării prezența Turciei în NATO

Avatar
Timp de citire: 2 minute

”Comportamentul agresiv al Turciei pune problema prezenței sale în Alianța Nord-Atlantică”, a declarat astăzi, într-o emisiune la France Info, François Hollande, fostul președinte al Franței. ”Această întrebare nu mai poate fi exclusă din discuții”, a insistat el.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat sâmbătă că președintele Macron ar avea nevoie de tratament pentru boli mintale, făcând și alte comentarii pe care guvernul francez le-a catalogat ca fiind inacceptabil de grosolane, rechemându-și ambasadorul pentru consultări. Luni, preşedintele turc Erdoğan a făcut apel la conaţionalii lui să boicoteze produsele franceze, la două zile după acest incident diplomatic.

Conflictul s-a acutizat miercuri dimineața, când Ankara a condamnat un desen satiric de pe prima pagină a săptămânalului Charlie Hebdo, care îl înfățișa pe președintele turc ridicând fusta unei femei, în formă de glumă. Potrivit guvernului turc, desenul publicat de Charlie Hebdo reflectă ”ostilitatea împotriva turcilor și împotriva islamului”.

De altfel, conflictul verbal turco-francez s-a aprins după ce același Charlie Hebdo a decis să publice din nou caricaturile cu profetul Mahomed care i-au înfuriat pe musulmani în urmă cu un deceniu. Erdoğan l-a acuzat pe preşedintele francez Emmanuel Macron că a permis răspândirea islamofobiei prin faptul că nu a interzis imaginile. Macron a răspuns apărând dreptul de liberă exprimare, cel mai recent la înmormântarea lui Samuel Paty, profesorul decapitat în Franţa după ce a prezentat la clasă, la o oră privind libertatea de expresie, câteva dintre caricaturile din Charlie Hebdo.

Este grav să insulți pe oricine, nu doar pe președintele Republicii Franceze, ci chiar un aliat, a adăugat Hollande.

”Nu o repetăm ​​suficient: Turcia și Franța sunt membre ale aceleiași alianțe, NATO”, subliniază fostul șef de stat. În tot acest timp, Turcia are un un comportament inacceptabil în Siria, provocând conflicte care pot încuraja organizațiile teroriste să reapară.

Fostul președinte francez cataloghează, de asemenea, comportamentul Ankarei în conflictul din Nagorno-Karabakh și din Libia ca fiind ”inacceptabil”.

”Trebuie să ne punem întrebarea «Totuși, ce căutăm împreună în aceeași alianță?»”, a adăugat Hollande, într-una dintre cele mai acide și radicale luări de poziție pe tema comportamentului de o agresivitate în creștere al Turciei în raport cu dosarele fierbinți ale momentului.

Hollande a avut și anul trecut o reacție similară față de Turcia, când a propus suspendarea țării din NATO, din cauza ofensivei militare turce din nordul Siriei, condamnată dur de Uniunea Europeană şi de Statele Unite.

Hollande dădea vina atunci pe Donald Trump, deoarece ”ofensiva turcă în Siria a fost posibilă doar pentru că preşedintele SUA, Donald Trump, a comis greşeala de a-i oferi această oportunitate preşedintelui Erdoğan: au fost retraşi militarii americani care erau în zona de securitate, în zona-tampon dintre Turcia şi nordul Siriei.”

scroll to top