Fotbalul englez, pe butuci: pandemia i-a provocat cele mai mari pierderi cumulate din istorie
Cluburile de fotbal din prima ligă engleză, English Premier League, au raportat pentru anul 2020 cele mai mari pierdere cumulate din istorie, potrivit datelor compilate de compania Deloitte și publicate marți, dezvăluind amploarea fără precedent a daunelor cauzate de pandemie, scrie Bloomberg.
Pierderile înainte de plata taxelor au ajuns la circa 1 miliard de lire sterline pentru anul financiar încheiat în luna martie 2021, fiind cauzate de o scădere de 13% a veniturilor după ce restricțiile sanitare au impus oprirea campionatului, iar ulterior, la reluare, meciurile s-au disputat fără spectatori și deținătorii de drepturi de difuzare a partidelor au solicitat reduceri de tarife, potrivit datelor Deloitte.
Este prima dată când veniturile combinate ale cluburilor din Premier League au suferit o scădere, de la înființarea celei mai bogate ligi de fotbal din lume, în urmă cu aproape trei decenii.
Datele prezentate cuprind rapoarte financiare oficiale depuse de 18 cluburi din Premier League, în vreme ce pentru celelalte două, care nu și-au depus bilanțurile, au fost luate în calcul estimări.
Totuși, situația cluburilor din Anglia nu este cea mai rea cu putință, reușind să evite scenariul dezastruos, în condițiile în care autoritățile sanitare britanice au permis reluarea campionatului la începutul verii trecute, după primul val pandemic. Spre comparație, unele echipe, din țări precum Franța și Olanda, se luptă pentru supraviețuire, întrucât competițiile din cele două țări au fost abandonate în totalitate, în primăvara trecută.
Veniturile cluburilor din Premier League ar putea reveni la nivelurile pre-pandemice încă din sezonul viitor, opinează Dan Jones, șeful diviziei de business sportiv de la Deloitte.
“Premier League a intrat în criza Covid mult mai puternică decât alte ligi și iese din această criză la fel, mai puternică decât alte ligi. Mă aștept ca Premier League să fie în continuare liderul campionatelor, chiar într-o manieră clară”, a spus Jones.
Scăderea veniturilor a făcut ca raportul dintre cheltuielile salariale și veniturile cluburilor din Premier League să ajungă la un record de 72%. Cheltuielile cumulate pentru salarii au crescut cu 3% – cea mai mică creștere procentuală din ultimii 15 ani.