Pandemia a provocat un regres de 25 de ani al traficului de pe aeroporturile europene
Traficul pe aeroporturile din Europa a scăzut anul trecut la nivelul din 1995, însă hub-urile aeriene mari din Turcia şi Rusia au o evoluţie semnificativ mai bună decât cele din Europa Occidentală, potrivit datelor făcute publice de subsidiara din Europa a Consiliului Internațional al Aeroporturilor (ACI Europe), citate de Reuters.
În 2020, aeroporturile europene au pierdut 1,72 miliarde de pasageri, adică peste 70%, pe fondul afectării grave a industriei călătoriilor de pandemia de COVID-19.
“Nicio industrie nu poate face faţă pe cont propriu unui asemenea şoc”, a afirmat directorul general al ACI Europe, Olivier Jankovec. El a adăugat că s-au alocat până acum doar 2,2 miliarde de euro pentru sprijinirea aeroporturilor europene, mai puţin de 8% din veniturile pe care le-au pierdut anul trecut.
Aeroporturile din UE au fost mai afectate decât cele din afara blocului comunitar, din cauza mărimii şi a relativei rezilienţe a pieţelor interne din Turcia şi Rusia, dar şi a restricţiilor de călătorie mai dure, se arată în raportul ACI.
Cel mai sever declin al numărului de pasageri a fost înregistrat anul trecut de aeroportul din Frankfurt (73%), acesta fiind urmat de Londra Heathrow, Amsterdam Schiphol şi Paris Charles de Gaulle.
Până în T4 2020, cel mai aglomerat aeroport european a devenit cel din Istanbul. În schimb, traficul pe aeroporturile din UE a scăzut în trimestrul patru din 2020 cu 84%, comparativ cu un declin de 64% în cazul celor din afara blocului comunitar.