Închide

Franța a propus vineri crearea unui “produs european de economisire”

Avatar
two Euro banknotes

Fotografie de Christian Dubovan pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, a propus vineri crearea unui “produs european de economisire”, în ideea de a mobiliza capitalurile private în susţinerea creşterii economice, informează AFP.

“Haideţi să lansăm, începând din 2024, un produs european de economisire, ale cărui caracteristici, precum randamentul, le vom pune la punct împreună cu statele membre care doresc să se alăture”,

a declarat Bruno Le Maire, înaintea unei reuniuni a miniştrilor europeni ai Finanţelor care va avea loc la Ghent (Belgia).

Oficialul francez a evocat posibilitatea ca un număr restrâns de ţări să participe la această iniţiativă, pentru a construi o piaţă de capital în Europa.

“Ar putea fi vorba de două, trei, patru, cinci state, nu contează. Însă, cum este imposibil să începem din prima cu 27 de ţări, să începem cu câteva”,

a spus Bruno Le Maire, fără a preciza care ar putea fi statele interesate de această idee.

Uniunea Europeană suferă de pe urma fragmentării pieţelor de capital, care sunt împărţite de-a lungul graniţelor naţionale. Blocul comunitar discută de mai mulţi ani diverse propuneri care să permită crearea unei pieţe comune de capital, comparabilă cu piaţa americană. Însă dezbaterile sunt blocate de interesele divergente din rândul celor 27 de state membre.

O piaţă eficientă de capital ar permite companiile să îşi finanţeze mai uşor proiectele, în special să găsească oferte mai bune de investiţii.

Pe lângă produsul european de economisire, Bruno Le Maire a propus gestionarilor de active, băncilor şi burselor europene “o supervizare europeană voluntară care ar putea fi exercitată de autorităţile europene de pe pieţele financiare”.

“Banii europenilor dorm în loc să muncească. Dacă vrem ca banii europeni să muncească, în loc să doarmă, trebuie să punem la punct, fără întârziere, o Uniune a pieţelor de capital şi trebuie să facem progrese încă din 2024”,

a afirmat oficialul francez.

Bruno Le Maire a evaluat economiile europenilor la aproximativ 35.000 de miliarde de euro, dintre care “mai mult de 10.000 de miliarde de euro dorm în conturi bancare”. Aceşti bani “trebuie să lucreze în favoarea creşterii economice, a inovării, a cercetării, pentru companii şi pentru locurile de muncă”, a adăugat Le Maire.

Potrivit lui Bruno Le Maire, noua bătălie a Europei este stimularea creşterii economice în condiţiile în care inflaţia a fost învinsă.

“Avem o nouă bătălie decisivă în faţa noastră şi aceasta este creşterea economică. Nimeni nu poate accepta ca în Europa creşterea economică să fie cu un punct procentual sub cea americană”,

a subliniat oficialul francez.

scroll to top