Închide

Franța ia în calcul interzicerea avioanelor private. Ce este “sobrietatea energetică”?

Avatar
private jet, jet, private

Fotografie de ValiGreceanu pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

În Franța, o inițiativă legislativă legată de interzicerea folosirii avioanelor private, proiect anunțat de un deputat ecologist, stârnește ample discuții. Ministrul delegat pentru transporturi, Clément Beaune crede că o astfel de discuție trebuie să aibă loc, dar în anumite condiții și cu anumite reglementări. 

Potrivit RFI, deputatul ecologist, Julien Bayou a anunțat că lucrează la o inițiativă legislativă care să interzică folosirea avioanelor private. El spune într-un interviu publicat de Libération că ”noi suntem pe aceeași planetă, dar nu în aceeași lume”, referindu-se la cei care folosesc ca mijloc de transport avioanele private.

Ministrul delegat pentru transporturi, Clément Beaune a reacționat la propunerea deputatului ecologist, admițând că sunt necesare o serie de măsuri. Fără a intra în prea multe detalii, ministrul analizează câteva piste care ar putea fi incluse în planul de ”sobrietate energetică” anunțat de Emmanuel Macron de Ziua Națională a Franței.

Printre acestea s-ar putea număra taxarea celor care folosesc avioane private, în special al celor care folosesc acest tip de transport pe distanțe scurte pentru care există o alternativă feroviară pentru a se deplasa, precum și reglementarea folosirii acestora. Clément Beaune nu exclude includerea zborurilor cu avioanele private în cotele care se referă la taxa carbon, cote decise de Uniunea Europeană. El spune în paginile Le Parisien:

”Fără să cădem în demagogie, nici în vânătoarea ad hominem, există un anumit număr de comportamente care nu mai pot trece. Există motive urgente, imperative economic, dar nu poate fi un mod de deplasare individuală care ține de confort, în timp ce mobilizarea generală angajată de președinte necesită ca toată lumea să facă eforturi”.

Clément Beaune este de părere că avioanele private folosite de cei foarte bogați devin ”un simbol al unui efort cu două viteze” în timp ce francezilor li se cere să facă eforturi și să strângă cureaua. Reglementarea zborurilor cu avioanele private, atât pentru persoane fizice cât și pentru întreprinderi, ar putea fi discută și la următoarea reuniune a miniștrilor de transport din blocul comunitar.

Pe rețelele sociale au apărut foarte multe comentarii legate de cei care folosesc avioane private, uneori și pe distanțe mici. Unele aplicații au putut chiar să urmărească traseele acestora. De asemenea, au fost publicate și liste cu nume de politicieni, oameni de afaceri miliardari, vedete sau sportivi care deși se declară susținători ai protecției mediului nu ezistă niciun moment când vine vorba să se urce într-un avion privat.

scroll to top