Închide

Ministrul Cseke Attila vine cu noi promisiuni privind reabilitarea Cazinoului din Constanța

Avatar
300150978 452508266915505 3623171878488048098 N

foto: Facebook / Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei

Timp de citire: 3 minute

Reabilitarea Cazinoului din Constanţa este prioritară pentru Guvern, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, care vineri se află într-o ”vizită de lucru” la Constanţa, transmite Agerpres.

“Am vizitat astăzi lucrările Cazinoului din Constanţa, clădire unică şi reprezentativă a României, a cărei reabilitare este prioritară pentru Guvern. Au fost finalizate lucrările la faţada de nord a clădirii şi a turnurilor cu berbeci. Elementele de protecţie fiind înlăturate, clădirea este vizibilă de pe faleză.

Lucrările de reabilitare finalizate până acum subliniază monumentalitatea clădirii Cazinoului. Ministerul Dezvoltării asigură finanţarea necesară, în valoare de aproape 90 milioane de lei pentru restaurarea acestui monument unic construit în stilul Art Nouveau”, precizează Cseke Attila într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

De asemenea, ministrul a vizitat şi șantierul noii săli polivalente din Constanţa, finanţată cu 96 milioane de lei:

”De asemenea, vizitez construcția noii săli polivalente din Constanța, finanțată cu 96 milioane de lei, va respecta standardele federațiilor sportive de profil, și va putea găzdui competiții de handbal, baschet și volei de nivel național, european și mondial”, a mai precizat ministrul.

După patru ani și patru licitații eșuate, primarul Constanței, Decebal Făgădău, promitea în ianuarie 2020, pe un ton extrem de optimist:

”Cazinoul nostru va fi în sfârșit reabilitat, după cea de-a patra încercare, după un șir de contestări, asumări și neasumări. Este o zi extrem de fericită, îmi văd un vis împlinit. Cazinoul va fi predat astăzi (miercuri, 15 ianuarie 2020-n.r.) Companiei Naționale de Investiții și constructorului. De astăzi începe ordinul de începere a lucrărilor. De azi, are 3 luni pentru realizarea proiectului tehnic. Lucrările sunt în valoare de 94 de milioane de lei, strict ce ține de CNI. Banii există, i-am văzut atât în bugetul trecut, cât și în acest buget”, potrivit RFI.

Tot atunci Făgădău promitea începerea ”mai multor investiții adiacente”, susținute financiar din bugetul Constanței:

„De azi (miercuri, 15 ianuarie 2020-n.r.), lucrurile intră în linie dreaptă. Vreau să vă anunț și ce se va întâmpla de jur împrejurul Cazinoului. Lucrările reabilitării țin strict de CNI, dar de jur împrejur ține de municipalitate. Tot anul acesta va începe și consolidarea digurilor și a unei noi faleze.

În jurul datei de 1 mai va fi amenajată o roată, la fel ca la Londra, care va permite oamenilor să vadă procesul de restaurare, faleza, marea și portul. De asemenea, veți vedea o faleză cu mult mai multă verdeață și flori. Faleza este neîncăpătoare pentru constănțeni și turiști. Veți descoperi un părculeț, zone verzi, loc pentru alergare, fitness urban, în zona plajei Neversea. Odată cu reabilitarea Cazinoului, deci, începem și celelalte proiecte pentru faleză”.

Un scurt istoric al tentativelor ratate

Ce șanse de reușită va avea încercarea de a salva în sfârșit celebra clădire, putem estima doar reamintind pe scurt istoricul ultimelor tentative, realizat de Mediafax, în 2020:

Istoria licitațiilor pentru restaurarea monumentului începe în 2014, când Cazinoul a fost predat de Primăria Constanța către Compania Națională pentru Investiții în vederea reabilitării. În 2015, CNI a alocat, pentru prima dată, banii pentru restaurarea monumentului – 8,5 milioane de euro, iar demersurile juridice au început. Timp de trei ani au fost anulate tot atâtea licitații, după ce mai multe contestații ale firmelor participante au fost acceptate de instanțe sau de CNSC.

În 2018, după anularea celei de-a treia licitații, la Constanța a venit o echipă de experți din partea Europa Nostra și a Institutului Băncii Europene de Investiții, după ce Cazinoul a intrat pe lista celor mai periclitate 7 situri din Europa (7 Most Endangered).

După vizita din vara lui 2018, experții au alcătuit un raport tehnic în care au arătau deficiențele proiectului de restaurare, au criticat acordul superficial dintre Primărie și CNI, dar, poate și mai important, au arătat că suma de 8,5 milioane de euro pusă la bătaie de CNI este mult prea mică, pentru restaurarea Cazinoului fiind nevoie de cel puțin 13 milioane de euro.

În 2019 s-a organizat a patra licitație, după ce a fost refăcută documentația. Câștigătoare a fost declarată o asociere de firme, însă și această licitație a fost contestată la CNSC. Societatea care a contestat cea de-a patra licitație a renunțat până la urmă la cererea depusă la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor.

În ianuarie 2021 cotidianul Adevărul scria că ”doi magistraţi de la Curtea de Apel Constanţa, respectiv preşedintele Marius Cristian Epure şi Adriana Ispas, l-au achitat definitiv pe fostul primar Radu Mazăre pentru vânzarea subevaluată a două terenuri din staţiunea Mamaia. Pe unul dintre ele se află Palatul Regal, iar pe celălalt Cazinoul.

Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a fost achitat definitiv în dosarul în care acesta era judecat şi condamnat la şase ani şi jumătate în primă instanţă pentru vânzarea subevaluată a două terenuri din centrul staţiunii Mamaia, pe care se află două monumente: Club Castel, al familiei regale, şi Cazino, construcţie-emblemă inaugurată de Regele Carol al II-lea”.

Așadar, epopeea reabilitării acestei clădiri emblematice pentru patrimoniul național continuă… și nu prea, sub privirile entuziaste ale autorităților. De ieri și de azi.

scroll to top