Închide

Franța | În 2022, costul catastrofelor naturale a atins un nivel neîntâlnit din 1999

Avatar
high water, park bench, flooded

Fotografie de Hans pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Potrivit France Assureurs – Federaţia franceză a asiguratorilor – costul catastrofelor naturale din Franţa a atins suma de 10 miliarde de euro în 2022, un nivel inedit din 1999, an în care ţara fusese afectată de două puternice furtuni.

Evenimentele climatice au transformat 2022 într-un an oribil pentru asiguratorii din Franţa. «Fenomenele climatice nu doar că s-au intensificat dar şi-au mărit şi frecvenţa» spune directoarea France Assureurs. Florence Lustman a citat grindina, furtunile, inundaţiile şi, bineînţeles, seceta excepţională de anul trecut.

În detaliu, grindina şi furtunile din perioada mai-iulie au costat 6 miliarde şi jumătate de euro, transmite RFI. Seceta i-a costat pe asiguratori aproape două miliarde şi jumătate de euro, mai ales pentru casele individuale ale oamenilor. Într-adevăr, mai bine de jumătate din casele individuale din Franţa sunt construite în zone în care solul argilos se umflă şi se dezumflă, în funcţie de ploi sau secete, lucru care poate provoca daune mari locuinţelor respective.

În fine, stricăciunile provocate recoltelor şi daunele materiale produse de incendiile de vara trecută le-au costat şi ele pe asiguratori un miliard de euro în 2022.

De notat că 10 miliarde pentru anul trecut este o sumă semnificativ mai mare decât cele plătite în perioada 2017-2021 când, în medie, anual, fenomenele climatice nu-i costau decât trei miliarde şi jumătate de euro pe asiguratori.

France Assureurs este pesimistă în privinţa următorilor ani din cauza efectelor tot mai vizibile şi curente ale schimbărilor climatice.

scroll to top