Franța și Germania, pe cale să vorbească pe aceeași limbă. Tema: apărarea aeriană comună a Europei

,
Autor:    -  
Close up photo of wooden jigsaw map
Fotografie de Anthony Beck pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Franța și Germania par să se apropie de puncte de vedere comune cu privire la o cooperare mai strânsă pentru consolidarea apărării antiaeriene comune a Europei, iar planuri în acest sens ar putea fi detaliate chiar în această săptămână, în condițiile unor nevoi în creștere pe fondul invaziei rusești din Ucraina, susțin surse familiarizate cu discuțiile, citate de publicația Bloomberg.

În aceste zile, președintele francez Emmanuel Macron se află într-o vizită de trei zile în Germania, timp în care a purtat numeroase discuții cu cancelarul de la Berlin, Olaf Scholz. Inițiativa apărării antiaeriene comune a Europei este doar unul dintre numeroasele dosare politice pe care cei doi lideri le vor aprofunda marți, la finalul vizitei lui Macron.

Opțiunile aflate pe masă cuprind dezvoltarea unui nou sistem european de apărare aeriană, care să vină în completarea așa-numitei Inițiative European Sky Shield (ESSI), propusă și implementată de Germania, susțin sursele citate de Bloomberg.

În ce privește ESSI, această inițiativă se bazează pe rachete interceptoare israeliene de tip Arrow 3 și americane de tip Patriot, precum și pe sistemul IRIS-T de fabricație germană. Inițiativa este susțină de 21 de țări europene.

Într-o oarecare concurență, Franța a dezvoltat, împreună cu Italia, un alt sistem cunoscut sub numele de SAMP-T sau Mamba.

O altă posibilitate aflată în discuție ar fi ca ”greii” Europei să se alăture unui proiect asemănător propus săptămâna trecută de Grecia și Polonia, idee care se bucură și de sprijinul declarat al președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Sursele citate mai precizează că Franța va ține să sublinieze rolul pe care îl poate juca descurajarea nucleară în Europa, evidențiind astfel că Parisul este singura putere nucleară a Uniunii Europene.

Detaliile exacte ale cooperării franco-germane sunt încă în faza de discuții și negocieri, însă ambele părți au căzut de acord că statele europene trebuie să își armonizeze pozițiile și să își afirme forța și angajamentul pentru apărarea comună, înaintea întâlnirii statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice de la Washington, din luna iulie.

Până acum, Franța nu s-a pronunțat niciodată în favoarea susținerii ESSI, argumentând că ar prefera o soluție de apărare antiaeriană comună dezvoltată prin intermediul unor structuri ale Uniunii Europene și sub umbrela UE.

Războiul Rusiei din Ucraina a provocat dezbateri în Uniunea Europeană, care s-a pus în fața necesității de a discuta modalități de îmbunătățire a apărării comune, conștientă fiind, în același timp, că trebuie să încerce furnizarea de echipamente militare suplimentare către Kiev, inclusiv dintre cele care țin de apărarea aeriană.

Într-un discurs de luna trecută, Macron a afirmat deschis că Europa nu se mai poate baza pur și simplu pe umbrela de securitate asigurată de Statele Unite și, ca atare, că are nevoie de propria strategie de apărare credibilă pentru a putea să își apere securitatea și chiar pentru a supraviețui.

În debutul vizitei sale la Berlin, Macron a vorbit duminică despre faptul că ”Franța și Germania au decizii istorice de luat”.

Macron a spus că este încrezător că vizita sa va avea ca rezultat

”… o ambiție reală în ce privește apărarea Ucrainei, apărarea și securitatea Europei noastre comune, precum și construirea unui cadru comun de apărare și securitate și o viziune comună pentru creșterea, inovarea și competitivitatea europeană, care va permite să facem față provocărilor inteligenței artificiale și tranziției climatice.”


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!