Închide

Franța va impune amenzi uriașe pentru fast-fashion. Cum a reacționat unul dintre retailerii vizati?

Avatar
store, clothes, clothing

Fotografie de islandworks pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Parlamentul francez a aprobat un proiect de lege care dorește să impună amenzi mari pentru fast-fashion – până la zece euro pe bucată până în 2030. Încasările ar trebui să ajute la compensarea daunelor cauzate mediului, potrivit Retail Detail.

Zece euro bucata

Adunarea a aprobat aproape în unanimitate un proiect de lege pentru a face mult mai puțin atractiv importul de fast-fashion ieftin, adesea de calitate inferioară. Dacă și Senatul va aproba propunerea, Franța ar putea introduce o amendă pentru fiecare articol de îmbrăcăminte, care ar urma să crească treptat până la zece euro în șase ani.

De asemenea, va exista o interdicție de publicitate pe rețelele sociale și tradiționale. Acest lucru ar trebui să îi ajute pe consumatori să se responsabilizeze și să aleagă produse mai bune, a explicat ministrul Tranziției Ecologice, Christophe Béchu. Propunerea vizează, de asemenea, consolidarea poziției producătorilor francezi și europeni de textile.

Interzicerea exporturilor de deșeuri

Deloc surprinzător, Shein – una dintre principalele ținte ale legii – a reacționat foarte disprețuitor la demersul francez. Într-o declarație pentru Reuters, compania a declarat că produce doar pentru a satisface o cerere existentă, menținând proporția de haine nevândute la un nivel constant scăzut. Prin urmare, ar produce mult mai puține deșeuri decât jucătorii tradiționali. Potrivit lui Shein, singurul efect ar fi, prin urmare, că puterea de cumpărare a consumatorilor francezi s-ar deteriora.

Pe lângă acest proiect de lege național, Franța lucrează, de asemenea, la măsuri europene împotriva fast-fashion. De exemplu, ea dorește să interzică exportul de articole de îmbrăcăminte nevândute, care să fie aruncate în Africa sau în America de Sud, de exemplu.

scroll to top