FrieslandCampina recunoaște că are probleme și amână campaniile de marketing
FrieslandCampina a declarat că a avut un început de an dificil din cauza „condițiilor de pe piață” cauzate de inflația ridicată care a determinat o scădere a volumelor, precum și o prăbușire bruscă a prețurilor produselor lactate de bază de la sfârșitul anului 2022.
La reuniunea consiliului, directorul general Jan Derck van Karnebeek și directorul financiar Hans Janssen au confirmat perspectivele grupului pentru 2023, care au fost publicate la 21 februarie anul acesta.
Prognoza a remarcat condițiile dificile de pe piață și scăderea puternică a prețurilor produselor lactate de bază în ultimele luni ale anului 2022, care au continuat în prima jumătate a anului 2023.
Cooperativa olandeză de produse lactate a declarat că în Olanda și în mari părți ale lumii, puterea de cumpărare a consumatorilor a fost slabă din cauza nivelurilor ridicate persistente ale inflației, ceea ce s-a tradus prin volume mai mici.
FrieslandCampina a avertizat, de asemenea, asupra creșterii costurilor din cauza prețurilor ridicate la energie și materii prime, a creșterii costurilor în ceea ce privește forța de muncă, a impactului ratelor de schimb valutar nefavorabile și a creșterii ratelor dobânzilor.
Cooperativa a precizat că prețul garantat pe care FrieslandCampina îl plătește pentru laptele livrat membrilor a scăzut mai lent în prima jumătate a anului 2023 decât prețurile de bază ale produselor lactate. Prin urmare, produsele din stoc care au fost produse cu un cost mai mare au trebuit să fie vândute la un preț de piață mai mic.
FrieslandCampina a declarat că randamentul diviziei sale de afaceri Food & Beverage și Trading a fost “sub presiune” din această cauză.
De asemenea, Ferenc Szecskó, CEO FrieslandCampina România, precizat că Friesland a pus pe masă mai multe scenarii pentru acest an, direct proporționale cu mișcările din piață.
„Situația de la nivelul țării rămâne principala provocare pentru anul în curs. Dorința oamenilor de a cumpăra, dar și veniturile acestora s-au diminuat, motiv pentru care și volumele au scăzut. Ca să menținem totul pe linia de plutire, probabil vom amâna anumite investiții destinate campaniilor de marketing. Cu toții vrem să vedem prețuri mai mici, dar, în același timp, trebuie să ne protejăm în fața costurilor ridicate”,
a declarat CEO-ul companiei, citat de retail.ro.
Szecskó a adăugat că telemeaua, dar și sana și chefirul rămân principalele produse Napolact când vine vorba de gusturile românilor.
Totodată, CEO-ul FrieslandCampina România a menționat că obiectivul companiei de a atinge 100 de milioane venituri în 2022 a fost îndeplinit.