Închide

FT: OMV, unul dintre marii cumpărători de hidrocarburi din Rusia, va plăti gazul în ruble

Avatar
flame, oil drillers, gas flame

Fotografie de Ratfink1973 pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Unele dintre cele mai mari companii energetice din Europa se pregătesc să folosească un nou sistem de plată pentru gazul rusesc, în ruble, așa cum a cerut Kremlin-ul, sistem despre care criticii spun că va submina sancțiunile impuse Rusiei de către Uniunea Europeană, va amenința unitatea blocului și va umfla cuferele vistieriei Kremlin-ului. Principalii distribuitori de gaze din Germania, Austria, Ungaria și Slovacia intenționează să deschidă conturi în ruble la subsidiara Gazprombank din Elveția pentru a satisface cererea exprimată de Vladimir Putin, potrivit unor surse apropiate procedurilor, citate de Financial Times (FT).

Printre companiile care intenționează să se conformeze dorinței Moscovei se numără doi dintre cei mai mari importatori de gaz rusesc – germanii de la Uniper și austriecii de la OMV.

Negocierile dintre cumpărătorii europeni și Gazprom, furnizorul rus de gaze controlat de stat, s-au intensificat pe măsură ce termenele limită de plată se apropie, au spus sursele citate de FT.

Italienii de la Eni, un alt mare client Gazprom, își evaluează opțiunile, mai susțin sursele. Compania energetică italiană are timp de reflecție până la sfârșitul lunii mai, când urmează să efectueze următoarea plată pentru livrările rusești, pentru a lua o decizie finală, au spus oficialii italieni.

Pregătirile arată impactul eforturilor Rusiei de a arma aprovizionarea cu gaze și de a contesta capacitatea UE de a menține un front unit împotriva Moscovei.

Președintele rus Vladimir Putin a emis un decret la sfârșitul lunii martie prin care cumpărătorii de gaze din așa-zisele state ”neprietenoase” – listă care cuprinde toată Uniunea Europeană – trebuie să înființeze atât conturi bancare în valută, cât și în ruble, la Gazprombank, filiala comercială financiară a Gazprom cu sediul în Elveția. Măsura a fost văzută ca o modalitate de evitare a sancțiunilor UE împotriva băncii centrale a Rusiei, impuse din cauza invadării Ucrainei de către Moscova.

Livrările de gaze pentru Polonia și Bulgaria, care au refuzat categoric să se conformeze schemei Kremlinului, au fost oprite miercuri, o decizie pe care Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a descris-o ca fiind echivalentă cu un șantaj.

Bruxelles-ul s-a străduit să contracareze cerrerile Moscovei: Comisia a emis îndrumări tehnice oficiale prin care admite că ingineria financiară concepută de Kremlin ar putea fi ”conformă cu sancțiunile”, în anumite condiții. Această situație ar avea drept efect faptul că Rusia ar putea să acceseze veniturile din vânzarea gazelor naturale, pentru a-și susține moneda și economia.

Conform noului mecanism rusesc, companiile europene de utilități ar continua să plătească Gazprombank pentru importurile lor în euro – asigurându-se că nu au încălcat regimul de sancțiuni. Banca rusească, încă neinclusă pe lista sancțiunilor UE, ar transforma apoi, la cererea lor, depozitele în euro în ruble într-un al doilea cont deschis pe numele lor, pentru a fi plătite în continuare către Rusia.

Consilierii comisiei au ajuns la concluzia că orice mișcare a UE de a impune sancțiuni împotriva Gazprombank – care ar fi cea mai rapidă modalitate de a închide portița juridică a Moscovei – ar putea pune în pericol întregul mecanism de plată existent pentru gazul rusesc, ducând la o încetare catastrofală a livrărilor către bloc.

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei, a declarat într-un interviu că depinde în primul rând de companiile individuale care au semnat contractele cu Gazprom să le implementeze și să le interpreteze. Totuși, i-a îndemnat să respecte la literă aceste contracte:

”Prețurile sunt convenite în euro sau dolari. Așadar, plătiți această sumă de euro și cu asta basta!”, a spus el.

Decizia Rusiei de a întrerupe aprovizionarea cu gaze către Bulgaria și Polonia a fost totuși o provocare, a adăugat el.

”Este important să păstrăm unitatea UE în această privință și, așa cum a spus președinta von der Leyen, nu ar trebui să cedăm acestui tip de șantaj”, a spus comisarul Dombrovskis.

Reacția marilor cumpărători europeni: nu greșim cu nimic!

OMV a spus că a analizat cererea Gazprom privind metodele de plată în lumina sancțiunilor UE și că lucrează la o soluție conformă cu sancțiunile.

Anterior, în cursul zilei de miercuri, cancelarul austriac Karl Nehammer a negat informațiile potrivit cărora compania austriacă OMV ar fi consimțit să plătească gazele naturale rusești în ruble și a reiterat că plățile vor continua să fie făcute în euro.

În ce-i privește pe germanii de la Uniper, Tiina Tuomela, director financiar al companiei, a declarat:

”Considerăm că modificarea procesului de plată este conformă cu legea sancțiunilor și astfel plățile sunt posibile”.

Oficialii italieni au spus că liniile directoare ale Comisiei privind dacă schema de plată a Gazprom reprezintă o încălcare a sancțiunilor sunt ambigue și nu oferă claritate statelor membre.

Vicecancelarul german și ministrul economiei, Robert Habeck, a declarat miercuri că mecanismul de plată rusesc este ”calea pe care UE ne-a trasat-o”.

”Este calea care este compatibilă cu sancțiunile și, din câte înțeleg, companiile germane care o fac în acest fel sunt în conformă cu contractele lor. Majoritatea țărilor UE adoptă această abordare”, a spus el.

Habeck a mai adăugat că, în urma unei vizite în Polonia de marți, a înțeles că Varșovia intenționează să adopte o linie mai intransigentă cu Moscova.

”Lor nu le este frică de un embargo”, a spus el.

scroll to top