Fumul de la incendiile din vestul SUA va ajunge deasupra Europei în acest weekend

,
Autor:    -  
San Francisco
Dimineața zilei de 9 septembrie 2020 în San Francisco. Sursa foto: US Inquirer.

Timp de citire: 3 minute

Incendiile severe de vegetație din vestul Statelor Unite, începute în California și Colorado în a doua jumătate a lunii august, afectează în continuare zonele inițiale, precum și statele Oregon și Washington încă de la începutul lunii septembrie. Serviciul de monitorizare a atmosferei Copernicus (CAMS – Copernicus Atmosphere Monitoring Service) a anunțat că monitorizează amploarea și intensitatea incendiilor, dar și traseele atmosferice ale fumului evacuat, așteptându-se ca acesta să ajungă deasupra Europei în acest weekend.

Comparând situațiile incendiilor de vegetație din SUA de-a lungul ultimilor ani, CAMS a observat că activitatea în acest an amploarea și efectele incendiilor a fost de zeci până la de sute de ori mai intensă decât media anilor 2003–2019. Emisiile de agenți poluanți în atmosferă sunt, în consecință, unele fără precedent. Statele California și Oregon au emis deja mult mai mulți oxizi de carbon în 2020 decât în ​​orice alt an de când au început înregistrările CAMS, în 2003, iar estimările emisiilor de carbon pe baza observațiilor prin satelit sunt în concordanță cu suprafața cuprinsă de flăcări.

Imaginile vizibile prin satelit arată că o zonă enormă a fost afectată de fumul puternic eliberat în incendii. CAMS utilizează date obținute prin satelit despre aerosoli, nivelul monoxidului de carbon și altor constituenți ai fumului, pentru a monitoriza și a prognoza mișcarea agenților poluanți prin atmosferă.

”Am monitorizat amploarea incendiilor și poluarea cu fum asociată pe măsură ce acesta este transportat în atmosferă”, explică cercetătorul principal CAMS Mark Parrington. ”Un indicator bun al grosimii fumului este adâncimea optică a aerosolilor (AOD – aerosol optical depth). În vestul SUA, nivelurile AOD observate au atins în unele zone valori de peste 7; pentru a pune acest număr în context, trebuie spus doar că o valoare a AOD de 1 implică deja o calitate proastă a aerului, cu potențial periculos pentru sănătatea publică”, spune Parrington.

Adâncimea optică a aerosolilor este o mărime care reprezintă cantitatea de lumină solară absorbită de particulele de aerosoli din atmosferă.

CAMS monitorizează și prognozează, de asemenea, nivelul de monoxid de carbon din aer, la diferite altitudini atmosferice. Acesta oferă o bună indicație a calității aerului și la nivelul solului, însă ajută și la monitorizarea mișcărilor maselor de fum la distanțe lungi, transport de mase de aer care are loc de obicei la altitudini mari (cel puțin 5-10 km).

Datele CAMS arată că majoritatea cantităților de agenți poluanți din fumul emis de incendii a rămas în largul coastei vestice a SUA, peste Oceanul Pacific, timp de câteva zile, însă ulterior, în ultimele 2-3 zile, fumul a fost redirecționat înapoi spre zona continentală, în SUA și Canada. Previziunile CAMS – realizate prin combinarea datelor prin satelit cu diverse modele atmosferice – indică faptul că fumul se îndreaptă acum spre coasta de Est, va trece Atlanticul și va ajunge în nordul Europei spre sfârșitul acestei săptămâni. La finalul săptămânii trecute, au fost semnalate prezențe ale unor compuși atmosferici din fumul nord-american deasupra litoralului sudic al Mării Nordului, în Olanda.

”Aceste incendii emit atât de multă poluare în atmosferă, încât putem vedea în continuare fum gros la peste 8000 de kilometri distanță de focare. Este un fapt care reflectă cât de devastatoare au fost în amplitudinea lor, atât în spațiu, cât și în timp”, concluzionează Mark Parrington.

În fișierul video de mai sus este prezentată prognoza nivelului de monoxid de carbon în atmosferă între 14 septembrie și 19 septembrie 2020. Sursa: Copernicus Atmosphere Monitoring Service, Centrul European pentru Prognoză Meteo pe Termen Mediu (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts).


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!