Închide

G7 avertizează în legătură cu perspectivele economice, în timp ce criza datoriilor din SUA se profilează

Avatar
G7

Foto: cgtn.com

Timp de citire: 3 minute

Liderii din domeniul finanțelor din cadrul Grupului celor șapte națiuni (G7) au avertizat sâmbătă cu privire la creșterea incertitudinii economice, într-un final moderat al unei reuniuni de trei zile, umbrită de preocupările legate de impasul în care se află SUA în privința datoriilor și de consecințele invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit Reuters.

Întâlnirea din orașul japonez Niigata a avut loc în contextul în care factorii de decizie politică la nivel mondial – deja preocupați de falimentele băncilor americane și de eforturile de a reduce dependența de China – sunt acum forțați să se confrunte cu o potențială incapacitate de plată din partea celei mai mari economii mondiale.

Deși comunicatul nu a făcut nicio mențiune cu privire la impasul în care se află plafonul de îndatorare al SUA, acesta a figurat constant în discuții.

Blocajul a afectat piețele, deoarece costurile de împrumut au crescut pe fondul înăspririi monetare agresive a băncilor centrale americane și europene.

“Economia globală a dat dovadă de rezistență în fața mai multor șocuri, inclusiv pandemia COVID-19, războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și presiunile inflaționiste asociate”, au declarat miniștrii de finanțe și bancherii centrali. “Trebuie să rămânem vigilenți și să rămânem agili și flexibili în politica noastră macroeconomică, pe fondul incertitudinii sporite privind perspectivele economice globale”, au adăugat ei în comunicatul de după reuniune.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, care a declarat că o primă intrare în incapacitate de plată a SUA ar putea avea loc în câteva săptămâni dacă impasul nu este rezolvat, a declarat sâmbătă pentru Reuters că impasul este “mai dificil” decât în trecut, dar a rămas încrezătoare în găsirea unei soluții.

Ministrul de finanțe al Marii Britanii, Jeremy Hunt, a făcut o evaluare sobră, spunând că ar fi “absolut devastator” dacă Statele Unite nu ar reuși să ajungă la un acord pentru creșterea limitei de împrumut federal și ar avea o creștere economică “dată peste cap”.

Șefii băncilor centrale din G7 au promis să combată inflația “ridicată” și să se asigure că așteptările privind evoluția viitoare a prețurilor rămân bine ancorate, semn că mulți dintre ei nu vor lăsa garda jos în fața unei inflații încăpățânate și ridicate.

Confruntarea privind plafonul de îndatorare a fost discutată la un dineu joi seară, a declarat ministrul japonez de finanțe Shunichi Suzuki într-o conferință de presă după reuniune. El a refuzat să ofere detalii.

CHINA ȘI LANȚURILE DE APROVIZIONARE

Încercând să liniștească investitorii după recentele falimente bancare din SUA, șefii de finanțe din G7 au menținut o evaluare din aprilie potrivit căreia sistemul financiar mondial era “rezistent”.

Însă, în comunicat, aceștia s-au angajat să abordeze “lacunele în materie de date, supraveghere și reglementare din sistemul bancar”.

China, deși nu este membră a G7, a fost în centrul atenției. Japonia a condus eforturile de diversificare a lanțurilor de aprovizionare și de reducere a dependenței puternice a G7 de cea de-a doua mare economie a lumii.

În comunicat, liderii din domeniul finanțelor au stabilit un termen limită la sfârșitul anului pentru lansarea unui nou program de diversificare a lanțurilor de aprovizionare globale.

Aceasta prevede ca G7 să ofere ajutor țărilor cu venituri mici și mijlocii pentru a le asigura un rol mai important în lanțurile de aprovizionare cu produse energetice.

“Diversificarea lanțurilor de aprovizionare poate contribui la garantarea securității energetice și ne poate ajuta să menținem stabilitatea macroeconomică”, se mai spune în comunicat.

Acesta nu a menționat o idee, semnalată de Statele Unite, de a lua în considerare restricții specifice privind investițiile în China pentru a combate utilizarea de către Beijing a “coerciției economice” împotriva altor țări.

Dar a precizat că țările G7 vor depune eforturi pentru a se asigura că investițiile străine în infrastructura critică nu “subminează suveranitatea economică a țărilor gazdă”.

PUNCT DE INFLEXIUNE

Multe bănci centrale se confruntă cu un punct de inflexiune, în condițiile în care creșterile agresive ale ratelor dobânzilor încep să răcească creșterea și să tulbure sistemul bancar.

Guvernatorul Băncii Japoniei, Kazuo Ueda, care a prezidat discuția privind politica monetară din cadrul reuniunii, a declarat că majoritatea băncilor centrale par să simtă că impactul majorărilor anterioare ale ratelor dobânzilor nu s-a manifestat încă pe deplin, în timp ce încearcă să orienteze politica monetară viitoare.

“Mulți au spus că doresc să orienteze politica monetară ținând cont de acest aspect”, a declarat acesta la conferința de presă cu Suzuki.

Grupul și-a reiterat condamnarea invaziei Rusiei în Ucraina și angajamentul de a consolida monitorizarea tranzacțiilor transfrontaliere între Rusia și alte țări.

Discuțiile vor pregăti terenul pentru summitul G7 care începe vineri la Hiroshima, unde va figura preocuparea față de utilizarea de către China a “coerciției economice” în relațiile sale cu străinătatea.

Președintele american Joe Biden plănuia să participe la summitul de la Hiroshima, a spus Yellen, dar a adăugat că a declarat că ar putea anula călătoria dacă progresele privind impasul datoriilor vor fi insuficiente.

scroll to top