Închide

Gazprom amenință cu sistarea livrărilor de gaze către Republica Moldova de la 1 decembrie

Avatar
10 Gaze

Sursă foto: Cotidianul.md

Timp de citire: < 1 minut

Gazprom a declarat sămbătă că va sista livrarea gazelor către Republica Moldova, începând cu 1 decembrie, dacă guvernul de la Chişinău nu plăteşte integral datoria acumulată pentru volumele de gaze contractate în septembrie şi octombrie, relatează mass-media de peste Prut şi agenţii internaţionale de presă.

Negocierile dintre cele două părţi sunt în impas şi din cauza preţului cerut de societatea rusă pentru un nou contract, transmite sursele menționate, citate de Agerpres .

Datoria iniţială era de 433 de milioane de dolari, care ulterior din nerespectarea termenelor de achitare a crescut la 709 milioane de dolari. Cu toate acestea, autorităţile de la Chişinău nu vor să recunoască această datorie, a declarat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov.

El a admis că situaţia din Republica Moldova este ”foarte complicată”, dar a estimat că ”vina revine în totalitate autorităţilor” de la Chişinău care ”au provocat criza cu mâna lor”.

Compania rusă i-a propus părţii moldovene o reducere cu 25% a preţului pentru livrările de la 1 decembrie dacă aceasta plăteşte integral datoria. Dar Chişinăul cere o reducere de 50% şi consideră că preţul de 790 de dolari mia de metri cubi din oferta Gazprom este prea mare.

În acest context, care coincide cu criza de pe piaţa energetică europeană, premierul Natalia Gavriliţă a anunţat că guvernul său negociază achiziţii de gaze din Ucraina, România şi Polonia.

Republica Moldova a instituit starea de alertă în sectorul energetic, stabilind un set de măsuri, printre care utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice şi termice, dar şi pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.

scroll to top