Închide

Gazprom pune tălpi Moldovei: prețuri mici la gaze contra abandonarea reformelor cerute de UE

Avatar
Gazprom Moldova

Sursa foto: Mold-Street.com.

Timp de citire: 3 minute

Gigantul rus al gazelor naturale, Gazprom, pune condiții Republicii Moldova pentru a-i oferi prețuri mai mici la furnizarea de gaze. Condiția: ajustarea acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană și amânarea reformelor pieței energetice convenite cu Bruxelles-ul, scrie Financial Times.

Guvernul de la Chișinău a declarat săptămâna trecută starea de urgență, în condițiile în care are mari probleme să își găsească suficiente resurse pentru a trece de criza gazelor în această iarnă.

Compania Gazprom, controlată de Kremlin, a redus livrările către Moldova cu o treime luna trecută, după terminarea contractului pe termen lung pe care părțile îl avuseseră anterior, cerând un preț mai mult decât dublu față de termenii precedenți pentru a menține fluxul de gaz.

În cadrul negocierilor din această lună, Gazprom le-a spus oficialilor moldoveni că va reduce prețul doar dacă Chișinăul ar trece la modificarea acordului de liber schimb cu UE, potrivit unor surse apropiate discuțiilor pentru Financial Times. Mai mult, Moscova ar insista ca Republica Moldova să adere la Uniunea Economică Eurasiatică.

Gazprom a cerut, de asemenea, ca Moldova să întârzie implementarea regulilor UE care impun liberalizarea piețelor de gaze și care permit mai multă concurență.

Liberalizarea pieței de gaze ar afecta negativ Gazprom, dar și filiala Moldovagaz din Moldova, care deține și operează rețeaua de gaze a țării.

Moscova vede Moldova ca fiind parte din sfera sa de influență și se consideră protectorul populației rusofone din regiunea separatistă transnistreană, unde păstrează un mic contingent militar.

Dmitri Kozak, un înalt oficial de la Kremlin care conduce relațiile Moscovei cu statele post-sovietice, a purtat săptămâna trecută negocieri cu oficialii moldoveni, care nu au reușit să ajungă la un compromis cu privire la prețul gazului.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a spus că oferta Gazprom a fost ”minuțios calibrată, clară, justificată și, din punct de vedere al prețurilor, extrem de favorabilă părții moldovenești”, potrivit Interfax.

”Gazprom poartă negocieri cu omologii săi pentru extinderea contractului de furnizare de gaze către Moldova exclusiv în condiții comerciale. Nu considerăm oportun să comentăm acordurile Moldovei cu alți furnizori”, a transmis Gazprom.

Moldova a primit marți primul transport de gaze de la o sursă non-rusă, cumpărând 1 milion de metri cubi de la PGNiG din Polonia prin Ucraina, într-o licitație care a ocolit Moldovagaz.

Acest eveniment, alături de un alt transport de gaze naturale din România, survine după câteva săptămâni de discuții de criză cu oficialii UE pentru ca Bruxelles-ul să ofere sprijin financiar suplimentar și ca statele membre să pună la dispoziție gaze.

Guvernul Republicii Moldova se teme de probleme majore de aprovizionare în această iarnă, fie din cauza lipsei de gaz, fie a prețurilor inevitabil ridicate la încălzire și energie.

”Rușii lovesc țara în cel mai slab punct, în cel mai rău moment posibil”, a spus un oficial implicat în negocieri.

Natalia Gavriliță, premierul Republicii Moldova, va conduce joi o delegație la Bruxelles pentru discuții, pe fondul discuțiilor pentru creșterea nivelului granturilor și împrumuturilor acordate de UE.

Cu o zi mai devreme, miercuri, oficialii moldoveni se vor întâlni la Sankt Petersburg cu directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller.

Diplomații UE au cerut țării să nu semneze un nou acord pe termen lung cu compania rusă și, în schimb, să găsească soluții pe termen scurt pentru a rezista în această iarnă.

Cu toate acestea, analiștii din industrie au dubii dacă aprovizionarea suplimentară dinspre membrii UE va fi suficientă pentru a înlocui exporturile rusești către țara cu o populație 2,6 milioane de locuitori, în contextul în care costurile pieței spot vor fi probabil prohibitiv de mari fără subvenții semnificative.

Pawel Majewski, directorul executiv al PGNiG, a declarat că compania este ”gata să participe la următoarele runde de licitații” pentru furnizarea de gaze către Moldova.

”Independent de activitățile noastre de afaceri, prin furnizarea de gaze către Moldova ne arătăm și solidaritatea energetică”, a spus el.

scroll to top