Închide

Gigantul METRO, pe lista ”sponsorilor” războiului lui Putin; lista ucrainenilor ridică sprâncene prin Europa

Avatar
Metro Russia

Sursa foto: METRO Russia / VKontakte.

Timp de citire: 4 minute

Publicarea unei liste de ”sponsori” ai războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei face în continuare furori în Europa. Periodic, lista elaborată de Agenția Națională Anticorupție a Ucrainei (NAZK) este îmbogățită cu nume noi, pe măsură ce funcționarii care se ocupă cu aceasta găsesc informații și dovezi noi ale ajutorării Rusiei în încercarea de a cuceri Ucraina. Recent, una dintre cele mai mari companii mondiale din comerț, prezentă și în România – METRO AG – a fost inclusă pe listă, fapt care a stârnit nemulțumiri și nedumeriri în Germania, potrivit versiunii online a postului de televiziune ZDF.

Lista, denumită ”Sponsorii internaționali ai războiului” este alcătuită de doar cinci angajați ai NAZK, într-un birou al instituției situat la Kiev.

Până în prezent, sunt prezente pe listă 26 de companii din 13 țări, alături de mai multe persoane fizice care, potrivit autorităților ucrainene, susțin războiul de agresiune al Rusiei prin afacerile lor derulate pe piața rusă.

De fapt, entitățile de pe ”lista neagră” nu au a se teme de vreo consecință juridică directă și nefastă, ci doar de prejudiciile de imagine care decurg din prezența lor printre ”sponsorii” războiului.

Efectul de bumerang

Lista în sine tinde să devină o problemă chiar pentru Ucraina.

Recent, Ungaria a anunțat că nu va fi de acord cu ajutorul militar planificat al Uniunii Europene pentru Ucraina, până când banca maghiară OTP nu va fi scoasă de pe această listă neagră.

De asemenea, cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei urmează să fie decis la reuniunea miniștrilor de externe ai UE care va avea loc la Bruxelles, însă aprobarea sa este încă sub semnul întrebării, întrucât Ungaria amenință, și în acest caz, că va bloca adoptarea sancțiunilor.

O altă țară ”prietenoasă” cu Rusia, Austria, are o atitudine asemănătoare, deși doar la nivel declarativ.

Ministrul de Externe austriac Alexander Schallenberg a criticat lunea trecută simpla idee de a alcătui o asemenea listă, spunând că nu este o modalitate corectă de ”a indica spre anumite companii, dar nu și spre altele, care s-ar putea afla în aceeași situație”. Trebuie spus că pe lista ucrainenilor se află și banca austriacă Raiffeisen.

În discuții informale, și diplomați din alte țări UE discută pe tema listei, întrebându-se – retoric sau nu – dacă Ucraina nu și-a făcut cumva o defavoare prin alcătuirea sa.

Cum apar companiile pe lista NAZK?

Un studiu actualizat al Universității Yale arată că sunt încă peste 1.000 de companii din diverse țări ale lumii care sunt încă active în Rusia. În acest timp, lista ucrainenilor cuprinde doar 26 de companii.

Agiya Zagrebelska, care face parte din echipa autorității ucrainene anticorupție, explică această discrepanță prin dimensiunile reduse ale echipei care se ocupă de listă. Ea mai spune că cei cinci examinează fiecare caz individual, iar acest proces consumă mult timp.

Economistul Janis Kluge, de la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și Securitate (SWP), un cunoscut think-tank care se ocupă de relații internaționale și studii de securitate, consideră că ideea din spatele listei este lesne de înțeles:

”Desigur, fiecare companie care activează în Rusia este supusă taxelor și impozitelor în Rusia și, ca atare, plătește bani la bugetul statului rus”, spune Kluge.

Așadar, indirect, companiile ar finanța războiul în acest fel.

Companiile care au decis să rămână pe piața rusă au socotit că este mai avantajos să stea pe loc, în așa fel încât să poată să-și deruleze afacerile nu doar pe timpul conflictului, ci, mai ales, după încheierea acestuia, preferând să își atragă critici din Occident pentru această decizie.

METRO prosperă în Rusia, șeful cel mare nici nu se gândește la plecare

Gigantul german al comerțului METRO AG este, deocamdată, singura companie germană de pe lista neagră a Ucrainei.

METRO continuă să opereze nestingherit aproape 100 de magazine de mare suprafață pe piața din Rusia, potrivit datelor prezentate de NAZK.

În 2019, subsidiara rusească a METRO a anunțat că își va concentra eforturile în mod suplimentar pe proiectul unul lanț de magazine alimentare în sistem de franciză – ”Fasol” (”Фасоль”) – renunțând, în mare parte, la extinderea rețelei de magazine de mare suprafață. Dezvoltarea proiectului a fost demarată într-un parteneriat financiar cu banca rusească Sberbank, aflată sub sancțiunile țărilor occidentale.

Programul, asemănător cu cel al magazinelor ”LaDoiPași” dezvoltat în România, funcționează de minune: până acum, au fost deschise peste 1.700 de magazine sub acest brand pe întreg teritoriul Rusiei, potrivit datelor prezentate pe site-ul companiei.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, METRO AG a continuat să opereze, fără nicio restricție, în Rusia. Vânzările METRO în Rusia au crescut cu 22,3% în anul fiscal 2021/2022 față de anul precedent, până la cca. 2,9 miliarde de euro.

De asemenea, în timp ce majoritatea comercianților au refuzat să accepte cardurile ”Mir”, emise de banca Sberbank, magazinele METRO din Turcia au continuat să accepte aceste carduri la plată.

Cât privește planurile de viitor, METRO AG își menține intenția de a continua să opereze pe piața din Rusia, așa cum a confirmat însuși CEO-ul companiei, Steffen Greubel, chestionat pe această temă în luna februarie, într-o conferință de presă.

”Când calculăm câte taxe a plătit METRO la bugetul rus, ne dăm seama cât de mult sprijină compania Rusia, în mod indirect”, spune Agiya Zagrebelska.

De partea cealaltă, METRO se apără și susține că a donat cantități mari de provizii poporului ucrainean, cu titlu de ajutor.

Un purtător de cuvânt al companiei a declarat, pentru ZDF, că, în aceste condiții, prezența METRO AG pe lista neagră a ucrainenilor este ”nepotrivită”.

scroll to top