Google, în fața unui proces istoric: i se cere cea mai mare despăgubire din istoria justiției suedeze
Site-ul de comparare a prețurilor PriceRunner, operat de compania suedeză cu același nume (PriceRunner AB) a dat în judecată gigantul tehnologic american Alphabet Inc., care deține motorul de căutare Google, pentru o sumă preliminară de 22 de miliarde de coroane suedeze – adică aproximativ 2,1 miliarde de euro – în fața Tribunalului pentru Brevete și Piețe din Stockholm, anunță cotidianul economic Dagens Industri.
Potrivit lui Nicklas Storåkers, fondatorul PriceRunner, aceasta este cea mai mare sumă pretinsă vreodată drept despăgubire într-un proces desfășurat într-un tribunal general suedez.
”Evident, dorim despăgubiri în cuantumul daunelor pe care Google ni le-a cauzat”, spune CEO-ul companiei, Mikael Lindahl.
Motivul pentru care PriceRunner dă în judecată Google este faptul că gigantul american a manipulat rezultatele căutărilor utilizatorilor, în așa fel încât să își dezavantajeze concurenții, printre care și site-ul suedez de comparare a prețurilor.
Procesul este rezultatul deciziei Comisiei Europene, conform căreia Google a încălcat legile concurenței, scrie PriceRunner într-un comunicat de presă.
”Este vorba despre despăgubiri pentru prejudiciul pe care Google ni l-a cauzat în ultimii mulți ani, dar acest proces nu este doar despre noi, ci reprezintă și o luptă pe care o purtăm pentru consumatori, cei care au suferit mari prejudicii din cauza încălcărilor legii concurenței de către Google în ultimii 14 ani, continuând să o facă chiar și aici și acum. Acțiunea noastră este, în plus, o importantă luptă pe care vrem să o purtăm împotriva abuzurilor create de dominația pe piață a companiilor americane din așa-numitul BigTech”, spune Mikael Lindahl în comunicatul citat.
Comisia Europeană a anunțat, încă din 2017, că Google a încălcat reglementările privind concurența, prin furnizarea de beneficii ilegale pentru propriile produse și servicii de comparare a prețurilor integrate în motorul său de căutare, potrivit Pricerunner.
Compania suedeză consideră că Google nu a respectat decizia Comisiei și continuă să abuzeze de poziția sa dominantă.
Luna trecută, gigantul american a transmis că a depus o contestație împotriva deciziei la Curtea de Justiție a UE (CJUE), ”pentru că simțim că există aspecte care necesită clarificări juridice” din partea CJUE.
În ce privește cuantumul despăgubirilor cerute, PriceRunner afirmă că suma – 22 de miliarde de coroane suedeze – ar putea fi ajustată în sus, în condițiile în care practicile de care îi acuză pe cei de la Google nu au încetat, iar încălcarea reglementărilor ”este încă în curs”.
”Avem susținerea unor proprietari puternici, un bun acces la finanțare și beneficiem de cei mai de seamă experți europeni în materie, așa încât așteptăm cu nerăbdare să primim despăgubirile cerute în contul daunelor produse și să îi ajutăm pe cei de la Google să pună capăt acestui comportament ilegal. Atât consumatorii europeni, cât și companiile tehnologice suferă daune directe enorme din cauza dominației giganților tehnologici, mai mari decât cred mulți oameni”, mai spune Mikael Lindahl.
La sfârșitul anului trecut, unicornul fintech Klarna anunța că a ajuns la un acord de preluare a PriceRunner pentru 9,2 miliarde de coroane suedeze.
Unul dintre acționarii principali ai PriceRunner, compania de investiții Creades, a transmis luni dimineața un comunicat prin care anunță că, dacă site-ul suedez va avea câștig de cauză în procesul împotriva Google, prețul de achiziție al PriceRunner ar putea să crească.
”Dacă PriceRunner primește daunele solicitate – fie integral, fie parțial – Creades va avea dreptul să primească o contraprestație suplimentară în cadrul negocierilor de achiziție derulate cu Klarna pentru acțiunile PriceRunner. Cuantumul acestui supliment depinde de rezultatul procesului, dar, pe baza evaluării curente a Creades, ar putea depăși 1% din valoarea activelor nete actuale al Creades”, potrivit comunicatului companiei de investiții.
Cea mai recentă valoare a activelor nete raportate de Creades depășește cu puțin suma de 12 miliarde de coroane suedeze.