Închide

Google își va revizui modelul global de publicitate după o amendă de 220 mil. € primită în Franța

Avatar
Google Canada Offices in Kitchener’s Innovation District

Fotografie de Dylan Carr pe Unsplash

Timp de citire: 3 minute

Gigantul tehnologic american Google a acceptat să plătească o amendă de 220 de milioane de euro și s-a angajat să își schimbe modul în care funcționează modelul său de publicitate online, după finalizarea unei anchete a autorităților antitrust din Franța, anunță Bloomberg.

Autoritatea antitrust din Franța a anunțat luni că gigantul tehnologic din SUA a abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţa de publicitate online, pentru a denatura piața în propriul său avantaj, în detrimentul editorilor, precum News Corp., de la a cărui plângere a fost pornită ancheta.

“Google a profitat de integrarea sa pe verticală pentru a distorsiona procesele”, a declarat Isabelle de Silva, care conduce autoritatea franceză antitrust, într-o conferință de presă susținută la Paris. Ea a descris comportamentul Google ca fiind ”deosebit de grav”.

Ancheta și soluția reprezintă un caz rar în care secretele și trucurile publicității online sunt aduse la cunoștința publicului, în condițiile în care Google calculează automat, pe baza unor algoritmi netransparenți, oferind spațiu publicitar și anumite tarife către agențiile de publicitate și către editori, în funcție de click-urile utilizatorilor paginilor web. În urma anchetei din Franța, Google s-a angajat să remedieze situația, asigurându-se că serviciile sale Google Ad Manager vor funcționa mai ușor pentru terți.

Isabelle de Silva a spus că Google intenționează să aplice unele dintre aceste angajamente la nivel mondial.

Autoritățile de reglementare antitrust din Franța au deschis anchete separate în privința comportamentului marilor companii de tehnologie Google, Apple și Facebook, fiind țara care are cele mai mari șanse să poată tempera comportamentul anticoncurențial al acestora în publicitatea online.

Dacă ancheta în cazul Google s-a soluționat cu o amendă, Facebook a încercat să evite acest lucru săptămâna trecută, luându-și angajamente de respectare a reglementărilor din Franța, într-un stadiu mai puțin avansat al anchetei.

Într-o postare pe blogul companiei, Google a declarat că ”se angajează să lucreze proactiv cu autoritățile de reglementare de pretutindeni, pentru a aduce îmbunătățiri produselor noastre”. Compania a declarat că va dezvolta și va testa schimbări în modul de derulare a afacerilor sale, convenite ca parte a soluționării anchetei din Franța, pe parcursul următoarelor luni.

Cazul Google provine dintr-o plângere depusă în 2019 de News Corp., alături de ziarul francez Le Figaro și de compania de presă Groupe Rossel la Voix SA. Le Figaro a decis să se retragă din anchetă în noiembrie 2020.

“De ani de zile, toată lumea s-a temut să se ia aceste platforme, deoarece erau prea puternice”, a spus Isabelle de Silva luni.

Ea a adăugat că este aproape convinsă că în următoarea perioadă vor urma cereri de despăgubire pe adresa Google, în urma deciziei autorității de reglementare antitrust.

Cazul a luat naștere dintr-un studiu publicat de Autoritatea franceză pentru concurență în 2018, după efectuarea unei anchete sectoriale privind publicitatea online, care a avut în centrul atenției puterea de care dispun companiile de tehnologie mari, precum Google și Facebook.

Google atrăsese atenția autorității de concurență din Franța asupra publicității sale online încă din 2019, când a primit o amendă de 150 de milioane de euro. Compania mai riscă, de asemenea, încă o amendă în următoarele săptămâni, din cauza suspiciunilor că nu a respectat un ordin referitor la serviciul său de știri.

Situația din Franța este doar o parte dintr-o serie de eforturi de combatere a dominației pieței europene de către giganții din Silicon Valley. Săptămâna trecută, serviciul de știri al Google a fost vizat de o anchetă declanșată în Germania.

De asemenea, Uniunea Europeană și Marea Britanie au deschis investigații asupra Facebook cu privire la modul în care folosește unele informații de la agențiile de publicitate.

La fel ca în Franța, și autoritatea similară din Italia anunţa recent că investighează gigantul american Google pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa de publicitate online a ţării. Google este suspectat că a folosit cantitatea enormă de date pe care a colectat-o prin propriile sale aplicaţii pentru a-i opri pe operatorii rivali să concureze în mod eficient, iar ancheta ar urma să fie finalizată până în noiembrie 2021, a informat Autoritatea de Concurenţă din Italia (AGCM).

În 2019, piaţa italiană de publicitate online a înregistrat venituri de peste 3,3 miliarde de euro.

Şi Comisia Europeană a impus Google o amendă de 1,49 miliarde de euro anul trecut, pentru că a împiedicat accesul rivalilor pe piaţa de publicitate online.

În plus față de toate acestea, înaintea acordului fiscal convenit la nivel de G7 la sfârșitul săptămânii trecute, giganții tehnologici s-au confruntat cu critici intense cu privire la comportamentul lor fiscal, fiind acuzate că nu plătesc impozite și taxe echitabile pe piețele europene, în ciuda creșterilor uriașe ale cifrelor de afaceri derulate pe continent.

scroll to top