Povestea ultimului soldat care a eliberat lagărul de concentrare Auschwitz, mort la 98 de ani


Autor:    -  
Auschwitz Camp Getty Cropped
Semnul „Arbeit Macht Frei” la fostul lagăr de concentrare nazist Auschwitz din Oswiecim, Polonia. FOTO: Jakub Porzycki / NurPhoto prin Getty Images)

Timp de citire: 2 minute

David Dushman, ultimul soldat sovietic supraviețuitor implicat în eliberarea lagărului de exterminare nazist de la Auschwitz, a murit. Avea 98 de ani. David Dushman a supraviețuit celui de-al doilea război mondial și a fost unul dintre cei doar 69 de soldați care au rămas în viață din divizia sa de 12.000 de oameni. Comunitatea evreiască din München și Bavaria Superioară a declarat că Dushman a murit sâmbătă la un spital din München, anunță Fox News.

„Fiecare martor al istoriei care trece este o pierdere, dar a ne lua rămas bun de la David Dushman este deosebit de dureros”, a declarat Charlotte Knobloch, fostă șefă a Consiliului Central al Evreilor din Germania.

„Dushman a fost chiar pe linia frontului când a fost distrusă mașina de ucidere a național-socialiștilor”. Când era un tânăr soldat al Armatei Roșii, Dushman a pus la pământ gardul electric din jurul notoriului lagăr de exterminare nazist, pilotând tancul său T-34 în data de  27 ianuarie 1945. Acesta a recunoscut că el și tovarășii săi nu și-au dat seama imediat de toată amploarea a ceea ce se întâmplase la Auschwitz.

“Schelete peste tot. (Supraviețuitorii) au ieșit din cazarmă, s-au așezat și s-au întins printre morți. Groaznic. Le-am aruncat toate conservele noastre și ne-am îndreptat imediat pentru a vâna fascisti.”, și-a amintit el într-un interviu din 2015 dat ziarului Sueddeutsche Zeitung din München.

Peste un milion de oameni, majoritatea evrei deportați acolo din toată Europa, au fost uciși de naziști la Auschwitz-Birkenau între 1940 și 1945. Dushman participase anterior la unele dintre cele mai sângeroase confruntări militare din cel de-al doilea război mondial, inclusiv la bătăliile de la Stalingrad și Kursk. A fost grav rănit de trei ori, dar a supraviețuit războiului, unul dintre cei doar 69 de soldați din divizia sa de 12.000 de oameni.

Tatăl său – fost medic militar – fusese încarcerat și mai târziu a murit într-un lagăr de pedepse sovietic după ce a fost victima uneia dintre epurările lui Josef Stalin. După război, Dushman a ajutat la instruirea echipei naționale de gardă feminină a Uniunii Sovietice timp de patru decenii și a asistat la atacul a opt teroriști palestinieni asupra echipei israeliene la Olimpiada de la München din 1972, care a dus la moartea a 11 israelieni, 5 palestinieni și un polițist german.

Mai târziu în viață, Dushman a vizitat școlile pentru a le spune elevilor despre război și ororile Holocaustului. 

“Dushman a fost un legendar antrenor de scrimă și ultimul eliberator viu al lagărului de concentrare de la Auschwitz”, a declarat Comitetul Olimpic Internațional într-o declarație.

Președintele COI, Thomas Bach, i-a adus un omagiu lui Dushman, povestind cum, în calitate de tânăr scrimer pentru ceea ce era atunci Germania de Vest, i s-a oferit „prietenie și sfaturi” de către veteranul antrenor în 1970 „în ciuda experienței personale a domnului Dushman din cel de-al doilea război mondial, fiind de origine evreiască “.

„Acesta a fost un gest uman atât de profund încât nu îl voi uita niciodată”, a spus Bach într-un comunicat.

Dushman a instruit unii dintre cei mai de succes scrimeri ai Uniunii Sovietice, inclusiv Valentina Sidorova, și a continuat să dea lecții până în anii ’90, conform Comitetului Olimpic Internațional.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!