Închide

Google lucrează la un dispozitiv care va permite izolarea vocii unei persoane dintr-o mulțime

Avatar
Uvgzzxxpjn3hpmwh3xtfdx 1200 80

Sursă foto: Snappa via Laptop Mag

Divizia Alphabet X, din cadrul Google, dezvoltă un nou proiect, „top secret” al cărui scop este să creeze un dispozitiv pentru îmbunătățirea auzului. În fapt, noul dispozitiv va fi un auz supraomenesc, care va permite identificarea unei voci dintr-o mulțime de oameni, potrivit DC Business.

Acest dispozitiv de realitate augmentată ‘extinde’ auzul unei persoane obișnuite și permite izolarea vocii unei persoane dintr-o mulțime. Echipa care lucrează la proiect a poreclit tehnologia, „Wolverine”, în onoarea eroului de benzi desenate.

Dispozitivul este o cască cu senzori speciali. Tehnologia ar putea avea multe aplicații, una dintre ele fiind identificarea vocii unei anumite persoane în timpul unei conversații într-un grup mare de oameni. Unul dintre foștii angajați a menționat că cea mai mare parte a muncii a avut ca scop „depășirea fizicii” datorită amplasării speciale a microfoanelor.

Lucrările la proiect au început în 2018, de atunci divizia a lansat mai multe prototipuri și a primit aprobarea de la cofondatorul Google, Sergei Brin.

Un reprezentant al Unității X a confirmat existența unui proiect „care studiază viitorul ascultării”, dar a menționat că tehnologia se află în stadiile incipiente, nefiind dezvăluite detalii. Dispozitivul a trecut prin multe transformări: la început a fost un dispozitiv masiv pe ureche, dar în timp a scăzut în dimensiuni.

Potrivit Business Insider, mai multe companii lucrează la o tehnologie similară, inclusiv Bragi și Doppler. Cu toate acestea, Whisper s-a apropiat cel mai mult de implementare: compania a implementat un „motor de separare a sunetului” care optimizează zgomotul din mediul din jurul utilizatorului.

Unitatea X este o divizie a Alphabet, compania mamă a Google. Laboratorul derulează de obicei proiecte experimentale, cum ar fi proiectul Loon pentru amplasarea de baloane (de tipul celor meteorologice) care vor fi folosite pentru a facilita comunicațiile și a extinde accesul la internet.

scroll to top