Închide

Greta Thunberg acuză elita de la Davos: ”Prioritizează profiturile pe termen scurt în detrimentul planetei”

Avatar
icebear, iceberg, ice floe

Fotografie de cocoparisienne pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Activista suedeză pentru climă Greta Thunberg a acuzat, joi, elita politică și de afaceri de la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, că acordă prioritate interesului personal și profiturilor pe termen scurt în detrimentul oamenilor și al planetei, potrivit CNBC.

“Ne aflăm chiar acum la Davos, unde, practic, oamenii care alimentează în principal distrugerea planetei, oamenii care se află în centrul crizei climatice, oamenii care investesc în combustibili fosili etc., etc., etc. și totuși, cumva, aceștia sunt oamenii pe care se pare că ne bazăm pentru a ne rezolva problemele”, a declarat Thunberg. “Ei au dovedit de nenumărate ori că nu acordă prioritate acestui aspect. Ei prioritizează lăcomia de sine, lăcomia corporatistă și profiturile economice pe termen scurt mai presus de oameni și de planetă.” “Acești oameni vor merge cât de departe pot, atâta timp cât vor putea scăpa. Vor continua să investească în combustibili fosili, vor continua să arunce oamenii sub autobuz pentru propriul lor câștig”, a adăugat ea.

Thunberg a fost eliberată de poliție la începutul acestei săptămâni, după ce a fost reținută alături de alți activiști pentru climă pentru că a protestat împotriva extinderii unei mine de cărbune în micul sat Luetzerath, din Germania.

“Ieri am făcut parte dintr-un grup care a protestat pașnic față de extinderea unei mine de cărbune din Germania. Am fost blocați de poliție și apoi reținuți, dar am fost lăsați să plecăm mai târziu în acea seară”, a declarat Thunberg miercuri pe Twitter. “Protecția climei nu este o crimă”, a adăugat ea.

Alături de directorul executiv al AIE, Fatih Birol, Thunberg a luat parte la panelul moderat de CNBC, alături de tinerii militanți pentru climă Vanessa Nakate, Helena Gualinga și Luisa Neubauer.

Cei patru activiști pentru climă au ajuns la Davos după ce au compus recent o scrisoare deschisă adresată directorilor executivi ai companiilor producătoare de combustibili fosili prin intermediul site-ului non-profit Avaaz. Thunberg, Nakate, Gualinga și Neubauer le-au cerut directorilor executivi ai giganților energetici să “oprească imediat” deschiderea de noi situri de extracție de petrol, gaze sau cărbune și au declarat că intenționează să continue să protesteze în stradă în “număr mare”.

“Știm că Big Oil știa de zeci de ani că combustibilii fosili cauzează schimbări climatice catastrofale, a indus în eroare publicul cu privire la știința climei și la riscuri [și] i-a înșelat pe politicieni cu dezinformări care au semănat îndoieli și au provocat întârzieri”, se arată în scrisoare.

Aceasta adaugă că directorii din domeniul combustibililor fosili “trebuie să pună capăt acestor activități, deoarece acestea încalcă în mod direct dreptul nostru uman la un mediu curat, sănătos și sustenabil, îndatoririle dumneavoastră de îngrijire, precum și drepturile populațiilor indigene”.

Dacă nu acționați imediat, avertizează activiștii, acest lucru vine într-un moment în care cetățenii din întreaga lume “vor lua în considerare posibilitatea de a întreprinde orice acțiune legală pentru a vă trage la răspundere”. Aproape 900.000 de persoane și-au adăugat numele la scrisoare până joi dimineață.

Thunberg a declarat că este o situație “absurdă” faptul că lumea pare să asculte mai degrabă de delegații de la Davos decât de cei care se află în prima linie a urgenței climatice.

“Afaceri murdare” la Davos

Luisa Neubauer, activistă pentru climă și una dintre principalele organizatoare ale mișcării “Vinerea pentru viitor” din Germania, a declarat că și-a petrecut ultima săptămână cu Thunberg și mulți alții “apărând mijloacele de trai împotriva excavatorilor de cărbune” în vestul Germaniei.

“Și mulți oameni au spus atunci ‘oh, este o schimbare interesantă de peisaj, venind din noroiul din Luetzerath la Davos’. Am mers prin noroiul murdar din Luetzerath, iar acum suntem la Davos, unde asistăm la încheierea unor înțelegeri murdare, așa că nu sunt sigur cât de mare este de fapt schimbarea”, a spus Neubauer. “Nu vedem sentimentul de urgență reflectat în acțiune”, a declarat Helena Gualinga, o tânără indigenă din Ecuador care militează pentru climă, în cadrul aceluiași panel de joi. “Comunitățile indigene, popoarele indigene, tinerii, oamenii de știință, cu toții am arătat spre o direcție [dar] industria petrolieră nu merge acolo, liderii mondiali nu merg acolo”, a adăugat ea.

Industria combustibililor fosili a încercat să sublinieze importanța securității energetice în contextul în care se solicită o tranziție rapidă către sursele regenerabile, subliniind în mod obișnuit că cererea de combustibili fosili rămâne ridicată.

Cu siguranță, arderea combustibililor fosili, cum ar fi cărbunele, petrolul și gazele naturale, este principalul motor al crizei climatice.

“Ce nu am spus? Ce nu am făcut? Ce nu am comunicat suficient?” a declarat joi activista ugandeză pentru climă Vanessa Nakate.

Nakate a spus că este evident că, în cele mai multe cazuri, țările și zonele din întreaga lume care sunt cel mai puțin responsabile pentru urgența climatică sunt de obicei cele mai afectate.

AIE spune că investițiile sunt “cuvântul magic”

Întrebat de ce noile proiecte de producere a combustibililor fosili merg înainte în ciuda opoziției atât din partea AIE, cât și a militanților pentru climă, directorul executiv Fatih Birol a declarat: “Problema este că trebuie să menținem creșterea temperaturii la 1,5 grade Celsius. Dacă se depășește acest nivel, echilibrul destul de fragil al planetei noastre va fi distorsionat – vom avea cu toții probleme.”

“Trebuie să obținem energie din surse de energie curată, fără emisii de dioxid de carbon, iar pentru a face acest lucru, cuvântul magic este investiția.”

Birol a declarat că, în prezent, lumea investește aproximativ 1.500 de miliarde de dolari în energie curată, dar această sumă trebuie să crească la 4.000 de miliarde de dolari pentru a fi în concordanță cu obiectivele climatice.

“Dacă facem asta… atunci nu mai avem nevoie de cărbune, nu mai avem nevoie de petrol și gaze. [Nu avem nevoie de] noi investiții acolo, dar punctul de plecare este realizarea de investiții în energie curată și obținerea unui viitor energetic curat și sigur pentru toți”, a declarat Birol.

Urgența climatică este una dintre temele principale ale reuniunii anuale din acest an din orașul alpin elvețian Davos, care reunește aproximativ 1.500 de lideri de afaceri.

Adresându-se delegaților în cadrul unui discurs special miercuri, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat giganții din domeniul combustibililor fosili pentru că ignoră propriile lor date științifice privind clima. El a acuzat industria petrolului și a gazelor naturale că încearcă să își extindă producția în ciuda faptului că știu “foarte bine” că modelul lor de afaceri este incompatibil cu supraviețuirea umană.

“Unii din Big Oil au colportat marea minciună”, a spus Guterres. “Și, la fel ca industria tutunului, cei responsabili trebuie să fie trași la răspundere”.

Thunberg a scorojit anterior inacțiunea în domeniul climei a liderilor politici și de afaceri din lume la WEF, spunând în ianuarie 2019: “Casa noastră este în flăcări”.

scroll to top