Închide

Guvernul majorează pensiile și alocațiile. Ministrul Budăi: ”Era «impetuos» necesar!”

Avatar
Positive senior man in eyeglasses showing thumbs up and looking at camera

Fotografie de Andrea Piacquadio pe Pexels

Timp de citire: 3 minute

Guvernul a adoptat în ședința de astăzi două ordonanțe prin care pensia minimă se majorează cu 25% și ajunge la 1000 de lei, iar punctul de pensie crește cu 10%. De asemenea, alocația pentru copiii mai mici de doi ani va fi de 600 de lei, pentru cei de peste 2 ani va fi de 243 de lei. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că o a treia ordonanță ar urma să fie adoptată zilele viitoare, prin care se va institui un ajutor financiar care se acordă în ianuarie pensionarilor cu pensie mai mică de 1600 de lei.

Impactul suplimentar la buget va fi de 11 miliarde de lei, pentru pensii, de 1,9 miliarde pentru alocații.

Alocația de stat pentru copii crește, începând cu 1 ianuarie 2022, la 600 de lei pentru copiii în vârstă de până la 2 ani sau până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Copiii cu handicap beneficiază de această sumă până la împlinirea vârstei de 18 ani.

De asemenea, se majorează la 243 de lei alocația de stat pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, dar și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale, până la terminarea acestora, inclusiv pentru cei cu handicap care urmează o formă de învățământ preuniversitar prevăzută de lege, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.

De asemenea, anul viitor, în ianuarie, va fi acordată ”în mod excepțional” o indemnizație suplimentară, cea de-a 13-a, pentru persoane cu dizabilități, indiferent de venituri.

Guvernul a adoptat, tot în ședința de miercuri, ordonanța de urgență pentru majorarea valorii punctului de pensie și a indemnizației sociale pentru pensionari, începând cu luna ianuarie a anului viitor.

Astfel, valoarea punctului de pensie crește de la 1.442 lei, cât este în prezent, la 1.586 lei, după negocierile de la formarea coaliției.

Actul normativ aprobat de Executiv mai prevede că începând cu anul 2023 valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, comunicați de Institutul Național de Statistică.

În ceea ce privește indemnizația socială pentru pensionari, Guvernul a aprobat majorarea de la 800 lei la 1.000 lei, ceea ce reprezintă o creștere de 25%.

Urmează ordonanța care prevede instituirea ajutorului financiar, care se acordă în ianuarie pensionarilor cu pensie mai mică de 1600 de lei, a spus ministrul. Aceștia vor primi sume diferențiat.

“Îi ajutăm pe cei cu pensii mai mici. Persoanele cu pensie minimă de 1000 de lei primesc 1200 de lei, astfel ca în ianuarie să aibă 2200 de lei. Ideea este ca toți pensionarii cu pensie mai mică de 1600 de lei să aibă acele venituri de 2200. Scopul ordonanței este să îi sprijine pe cei cu pensiile cei mai mici”, a spus ministrul Budăi.

Budăi: ”Scut împotriva scumpirilor, era impetuos acest lucru!”

“E un pachet de apărare a puterii de cumpărare, nu de majorare”, a spus Budai, în contextul în care jurnaliștii au atras atenția că, luând în calcul rata inflației, după majorarea punctului de pensie, un pensionar rămâne în mână cu foarte puțini bani în plus.

“PSD a prezentat o linie roșie, de care nu trecem, am justificat necesitatea acestor ordonanțe de evoluția prețurilor, am vrut să încercăm să creăm un scut în jurul celor mai vulnerabile persoane, în fața acestui val de scumpiri. E un scut împotriva scumpirilor, era impetuos (sic!) acest lucru”, a spus ministrul, dorind, probabil, să spună că era ”imperios” (necesar).

Impactul suplimentar la buget va fi de 11 miliarde de lei, pentru pensii, de 1,9 miliarde pentru alocații și de 225 de milioane pentru indemnizația a 13-a pentru persoane cu dizabilități.

Ministrul a fost întrebat și despre cum arată bugetul personal de Crăciun, dar nu a oferit prea multe date.

“Soția se ocupă. Eu sunt salariat dintotdeauna, am încercat să fiu om de afaceri la un moment dat, am luat un credit, am dat chix. Cred că bugetul e la fel ca anul trecut”, a spus Budăi.

scroll to top