Închide

Guvernul turc promovează vegetarianismul pentru a depăși colapsul lirei turcești

Avatar
basket, vegetables, food

Fotografie de Free-Photos pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Guvernul turc a decis să promoveze vegetarianismul și să atragă atenția populației asupra risipei de alimente, după prăbușirea lirei turcești și în perspectiva crizei economice. Astfel, cetățenii sunt îndemnați să devină vegetarieni și să nu mai facă risipă de alimente pentru a trece cu bine peste colapsul lirei turcești și creșterea incontrolabilă a prețurilor. 

Deputatul turc Zülfü Demirbağ, membru în partidul AKP al președintelui Recep Tayyip Erdogan, a declarat că: „În loc să mâncăm 1-2 kilograme de carne pe lună, să mâncăm jumătate de kilogram. Cumpărăm 2 kilograme de roșii și jumătate din ele ajung la gunoi. Ei bine, să luăm două roșii”, potrivit DCNews.ro.

Lira turcească s-a depreciat miercuri cu 3%, după o prăbușire de 15% înregistrată marți

Lira turcească s-a depreciat miercuri cu 3%, afectată de îngrijorările cu privire la explozia inflaţiei şi consecinţele asupra economiei, după o prăbuşire de 15% înregistrată marţi ca urmare a declaraţiilor preşedintelui Tayyip Erdogan, care a salutat recentele decizii ale Băncii Centrale privind reducerea dobânzii de bază, transmite Reuters.

Miercuri în jurul orei 7:03 GMT, lira turcească s-a depreciat cu 3% până la valoarea de 13,15 lire pentru un dolar, după ce în cursul zilei de marţi a atins un minim istoric de 13,45 lire pentru un dolar.

Moneda turcească a atins minime istorice în 11 şedinţe consecutive de tranzacţionare, ceea ce duce la 43% pierderile cumulate înregistrate de la începutul anului şi până în prezent, din care un declin de 24% numai de la începutul săptămânii care a trecut.

Chiar dacă Erdogan laudă politica monetară a Băncii Turciei şi promite că va câştiga “războiul economic de independenţă”, majoritatea analiştilor cred că este nevoie de măsuri pentru a inversa actuala tendinţă de depreciere a lirei. Cu toate acestea, nu există semnale referitoare la o intervenţie pentru a pune capăt prăbuşirii. Banca centrală a Turciei a anunţat marţi că ar putea face acest lucru doar anumite condiţii de “volatilitate extremă”.

scroll to top