Închide

Hârb de locomotivă, bună doar de fier vechi, cumpărată de stat; reparațiile costă încă de 6 ori suma

Avatar
Valea Vaserului 3

Sursa foto: Primăria Vișeu de Sus.

Timp de citire: 4 minute

Ocolul Silvic din Vișeu de Sus, aflat în subordinea Direcției Silvice Maramureș, a cumpărat, la finalul anului trecut, o locomotivă pentru linia ferată cu ecartament îngust (760 mm) care urcă pe Valea Vaserului cu 120.000 de lei. Atâta doar că locomotiva este nefuncțională și are nevoie de reparații, care vor costa încă o sumă estimată la aproape 700.000 de lei (690.828 de lei), bani care vor fi oferiți de silvicultorii maramureșeni celor care o vor repara și o vor face funcțională în termen de cel mult trei luni, potrivit publicației locale 2mnews.ro.

Pe de altă parte, tot la finalul anului trecut, Asociația Prietenii Mocăniței, care gestionează vechea cale ferată îngustă Sibiu-Agnita, de pe Valea Hârtibaciului, au cumpărat o locomotivă nouă, proiectată și construită în România, cu ajutorul fondurilor europene, aceasta fiind, la vremea respectivă, prima locomotivă de cale ferată îngustă construită în România pentru piața internă din 1990 încoace. Prețul: 283.220 lei, cu tot cu TVA.

Dacă adunăm prețul de achiziție al hârbului bun de fier vechi cumpărat de Ocolul Silvic de la Vișeu de Sus cu costurile necesare reparațiilor, ajungem la 810.828 lei, adică un preț aproape triplu față de cel plătit de sibieni pentru locomotiva lor nou-nouță.

Hârbul, abandonat într-un depou

Ziariștii de la 2mnews.ro citează surse care susțin că, deocamdată, biata locomotivă este abandonată într-un mic depou din județul Cluj, neavând nici măcar motor. Singura utilitate a acesteia, înainte de a fi cumpărată de cei de la Vișeu de Sus, era folosirea sa drept colecție de piese de schimb, ceea ce reprezintă singurul motiv pentru care nu a fost dusă până acum la fier vechi.

Cazul a fost cercetat superficial de o structură anticorupție din Oradea, însă singurul lucru benefic în urma controlului-anchetă a fost că a apărut motorul, însă locomotiva tot nu este în stare să ruleze pe șine.

Prietenul la nevoie se cunoaște

Ocolul Silvic de la Vișeu de Sus este condus de Vasile Nicolaie Vlad, fost candidat PSD la funcția de primar în Vișeu de Sus, în 2020, ajuns consilier local al orașului din partea aceluiași partid.

Firma de la care instituția a cumpărat hârbul este Dumax SRL din Vișeu de Sus, controlată de Dumitru George Mestic, prieten al șefului de Ocol Silvic. Cifra de afaceri a companiei lui pe tot anul trecut a fost de aproape 1 milion de lei, din care 13% a constat în vânzarea locomotivei. Aceeași firmă a mai obținut circa 200.000 lei (inclusiv TVA) tot dintr-un contract cu Ocolul Silvic Vișeu de Sus, pentru exploatarea lemnului (tăiat, scos în drum și fasonat ca lemn foc, în metri steri).

Cinstea și omenia

Un amănunt interesant este acela că vânzătorul locomotivei nu a insistat să își laude prea mult marfa. Astfel, în anunțul postat pe SEAP, acesta precizează că

”Locomotiva poate fi nefuncționabilă, urmând a fi reparată capital.”

La mai puțin de 24 de ore, oferta de neratat a celor de la Dumax a fost acceptată de Ocolul Silvic și plata s-a făcut rapid, prin ordin de plată.

Cum a ajuns Ocolul Silvic să cumpere locomotiva?

Ziariștii de la 2mnews.ro au încercat să afle motivația care a stat la baza achiziției locomotivei.

Directorul Direcției Silvice Maramureș, Daniel Paicu, a declarat pentru publicația citată că strategia Romsilva este ca, începând din anul 2025, statul să nu mai vândă lemn ”pe picior”, ci din depozite, pentru ca încasările să fie mai mari și pentru ca să se poată proteja mai bine de tăierile ilegale. Pentru acest motiv, ocoalele silvice trebuie să se pregătească pentru a fi capabile să transporte lemnul din pădure la depozite.

În cazul de la Vișeu de Sus, lemnul poate fi transportat doar pe calea ferată cu ecartament îngust, pe pitoreasca vale a Vaserului. Activitatea de profil de pe acest sector de cale ferată este monopolizată de primarul orașului, Vasile Coman, personaj deopotrivă înstărit și controversat, prin companiile pe care le controlează. În urmă cu șase ani, Coman a fost trimis în judecată de Agenția Națională de Integritate pentru conflict de interese, ar fi semnat, din postura de primar, cinci ordine de plată pentru firmele sale.

Dintre companiile pe care le controlează primarul din Vișeu de Sus, sunt de mențional RG Holz Company, care are contract cu Direcția Silvică atât pentru exploatarea, cât și pentru transportul lemnului, și Conrep, care are contract pentru întreținerea căii ferate înguste.

Așadar, silvicultorii maramureșeni vor să își cumpere locomotive și material rulant pentru a putea să susțină activitatea de transport al lemnului din 2025 încolo, moment începând cu care monopolul lui Coman ar urma să fie spart.

Atâta doar că, în loc să cumpere locomotive funcționale, ei cumpără hârburi.

Cât despre soluția sibienilor de la Asociația Prietenii Mocăniței, directorul Daniel Paicu a explicat că nu se potrivește cu exigențele cerute de specificul activității de pe Valea Vaserului:

”Trebuie locomotive de putere, pentru că transportă lemn, nu turiști.”

Oricum, compania Calea Ferată Îngustă SRL din Crișcior (Hunedoara), care a proiectat și produs locomotiva de pe Valea Hârtibaciului, nici nu a fost întrebată dacă poate să construiască o locomotivă potrivită scopului dorit de silvicultorii maramureșeni.

Ce să mai spunem despre faptul că locomotiva cumpărată nu poate transporta nici lemne, dar nici turiști, întrucât nu poate fi urnită pe șine, decât – eventual – după reparația capitală.

scroll to top