Închide

HORECA: dacă Guvernul va crește TVA-ul de la 9% la 19%, masa la restaurant va deveni un lux

Avatar
restaurant, wine, glasses

Fotografie de neshom pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Din toamnă, ieşirile cu prietenii în oraş vor fi mai scumpe, asta dacă Guvernul decide creşterea TVA-ului de la 9 la 19% în HoReCa. Măsura este văzută de decidenţi ca una dintre soluţiile care să acopere gaura de la bugetul de stat, care a depăşit 37 de miliarde de lei. Industria ospitalităţii spune că efectul va fi invers: românii vor mânca tot mai rar în oraş, iar patronii de restaurante, cafenele şi baruri vor fi nevoiţi să concedieze o parte din angajați.

Masa la restaurant ar putea deveni un lux. Acum, sub 40 de lei nu găseşti o pizza în Centrul Vechi al Bucureştiului, o bere la draft costă în jur de 15 lei, iar dacă mai vrei şi desert, nota de plată se va apropia de 100 de lei. Din toamnă am putea plăti pentru toate astea cu 10% mai mult, dacă Executivul decide să crească TVA-ul aplicat industriei ospitalităţii, notează TVR.

Înainte de pandemie mai bine de jumătate dintre români obişnuiau să iasă săptămânal în oraş, acum 1 din 3 spune că mănâncă la restaurant o dată pe lună, în timp ce doar 1 din 5 iese în oraş de 2-3 ori pe lună.

Şi turiştii străinii au început să fie atenți la preţuri înainte de a se aşeza la masă:

Preţurile sunt asemănătoare. Nu sunt mai mari. Mâncarea este bună.

Cu toate astea, o masă la restaurant în România este încă mai ieftină decât în alte ţări.

Am fost în Transilvania şi este cu siguranţă mai ieftin comparativ cu alte locuri pe unde am mai călătorit. Este mult mai ieftin comparativ cu alte mari oraşe din Statele Unite ale Americii. 60-75 de lei – aceasta ar fi conversia în lei pentru o pizza. Aici nu costă atât.

Din toamnă, multe restaurante se tem că numărul clienţilor, şi aşa mic, s-ar putea reduce considerabil, dacă Guvernul va decide creşterea TVA-ului de la 9 la 19%.

scroll to top