Închide

Îi ajung blestemele românilor | Austriecii de la Red Bull, sub investigație europeană

Avatar
Redbull Sperma

Multă vreme s-a zvonit că celebra băutură austriacă ar conține spermă de taur. Mitul a fost permanent negat de oficialii companiei din Fuschl am See, landul Salzburg, Austria. Foto: tagespiegel.de

Timp de citire: 2 minute
  • Blestemele românilor par să-i ajungă pe austrieci.
  • După ce în România compania austriacă Red Bull este supusă unui boicot din partea românilor în urma veto-ului Vienei la accederea țării noastre în spațiul Schengen, Comisia Europeană a efectuat luni o percheziție la Red Bull sub suspiciunea de organizare de cartel și de fixare a prețurilor.
  • Compania producătoare de băuturi energizante pare mielușel și spune că acum cooperează cu ancheta, dar riscă amenzi uriașe.

Comisia Europeană a vizitat luni sucursalele Red Bull din mai multe țări europene pentru o inspecție inopinată, anunță Retail Detail. Perchezițiile au fost efectuate sub suspiciunea de cartelizare și de abuz de poziție dominantă a mărcii. Prinsă cu garda jos, compania Red Bull a anunțat ea însăși vestea, adăugând imediat că a cooperat cu ancheta.

Perchezițiile semnifică faptul că Comisia Europeană investighează, dar nu implică deocamdată că firma este vinovată. Dacă va fi găsită vinovată, Red Bull riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri totală a companiei. În practică, deși au fost aplicate “amenzi monstruoase” de milioane de euro, nu se ajunge aproape niciodată la așa ceva.

Anul trecut, în octombrie, fondatorul și directorul general al Red Bull, austriacul Dietrich Mateschitz, a murit la vârsta de 78 de ani. De atunci, producătorul de băuturi energizante a fost condus de trei directori. Fiul său, Mark Mateschitz, deține 49% din acțiuni, în timp ce familia thailandeză Yoovidhya deține o mică majoritate a acțiunilor.

Cel mai bogat milenial sub 30 de ani din Europa

Mateschitz Junior, în vârstă de 29 de ani, a crescut în Austria, a urmat cursurile Universității de Științe Aplicate din Salzburg înainte de a-și lansa în 2018 propria afacere de băuturi, care produce bere și limonadă din apa care provine de la unul dintre cele mai vechi izvoare din Austria.

Moștenirea celei mai mari firme de băuturi energizante din lume și a două echipe de curse de Formula 1, Red Bull Racing și Alpha Tauri (Torro Rosso), ridică averea lui Mateschitz la 15,7 miliarde de dolari.

Acest lucru îl face cel mai bogat milenial din Europa și al patrulea cel mai bogat milenial din lume, după Zhang Yiming, fondatorul companiei mamă a TikTok ByteDance, fondatorul Meta, Mark Zuckerberg, și moștenitorul Walmart, Lukas Walton.

Potrivit cifrelor Bloomberg, Mateschitz era a 93-a cea mai bogată persoană din lume la 11 noiembrie a.c.

Red Bull, companie-simbol pe piața energizantelor

De la înființarea sa, în urmă cu aproape patru decenii, Red Bull a ajuns să devină un colos al sectorului băuturilor și un brand recunoscut la nivel mondial, cu o prezență în industriile jocurilor de noroc, sportului și divertismentului.

Compania a declarat că a avut venituri anuale de 7,8 miliarde de euro (8 miliarde de dolari) în 2021, după ce a vândut aproape 10 miliarde de doze din băutura sa emblematică.

Odată cu acumularea averii sale, Dietrich Mateschitz a cumpărat mai multe bunuri de lux, potrivit Bloomberg, inclusiv o insulă din Fiji și castele în țara sa natală, Austria.

scroll to top