Imaginație și tupeu: un controversat antreprenor din Secuime vinde conserve cu ”urme de urs”

, ,
Autor:    -  
Medve Trutyi Transtelex
Sursa foto: Transtelex.ro / Facebook.

Timp de citire: 4 minute
  • Lixid Project, o companie din Sânsimion, județul Harghita, care produce berea şi chipsurile ”Csíki Sör” şi ”Csíki Csipsz”, i-a uluit pe comisarii Protecției Consumatorilor, chemați să controleze unul dintre produsele vândute sub eticheta sa.
  • Produsul era o conservă care conține 30 de grame de excremente de urs, băgate într-o conservă care se vinde contra sumei de 40 de lei.
  • Firma producătoare garantează că excrementele de urs sunt autentic-secuieşti, nu sunt destinate consumului uman și, nereperând vreo informație înșelătoare pentru consumatori, inspectorii nu au avut decât să facă cale întoarsă, fără să aplice vreo sancțiune.

Pentru cei interesați, produsul se vinde și pe magazinul online al companiei, înregistrat la o adresă din Budapesta, și care se adresează clienților din Ungaria. Prețul: 3.450 de forinți, adică puțin mai mult de 40 de lei, la care se adaugă eventuale taxe de transport și livrare.

Contactat telefonic de reporterii postului We Radio din Sfântu Gheorghe, comisarul-şef adjunct al Protecţiei Consumatorilor Covasna a explicat că produsul nu poate fi retras de la comercializare, întrucât pe ambalaj este specificat clar faptul că nu este destinat consumului uman. Cu toate acestea, conţinutul poate fi scos din conservă şi ”modelat ca plastilina”, astfel că, de exemplu, un copil lăsat nesupravegheat l-ar putea foarte uşor ingera.

Conform etichetei de pe conservă, produsul conţine 100% excremente de urs brun transilvănean, ”fără gluten, fără conservanţi, vegan”, iar nedeschis, îşi păstrează calitatea pe termen nelimitat în interiorul ambalajului. În schimb, după deschidere, trebuie ”folosit” în termen de 22 de ore.

Ambalajul conţine şi un avertisment potrivit căruia produsul nu trebuie lăsat la îndemâna copiilor și un alt sfat pentru ”consumatori”:

”Este recomandată deschiderea cutiei cu ajutorul unui cuțit secuiesc!”

Comisarul-şef adjunct al OPC Covasna, pentru We Radio:

”Se vinde la noi în judeţ, am găsit la Târgu Secuiesc, într-un bar care are franciza celor de la Lixid Project, cei care fac berea Csíki Sör şi chipsurile cu aceeaşi denumire. Am înţeles că e un fel de suvenir, nu au putut să ne dea o explicaţie. Se dă şi un termen de valabilitate, care e aiurea, nu înţeleg la ce să dai termen de valabilitate dacă nu este produs alimentar. Traducerea nu este completă, se afirmă acolo că este produs secuiesc, produs în Székelyföld şi că se poate lucra cu el, se poate lua în mână şi mula ca o plastilină, aşa mi s-a explicat. Te-ai putea juca cu el, într-un fel, dar nu ştiu dacă e în regulă, ce se întâmplă dacă un copil se joacă cu el şi îl bagă în gură? Produsul costă 40 de lei, nu l-am retras de la vânzare pentru că nu este un produs alimentar, are avertismente, dar i-am sesizat şi pe colegii din Harghita, pentru că este produs la Sânsimion, în judeţul Harghita. Este foarte interesant de unde au prelevat acele materii organice, să le spunem aşa, şi dacă au avut aprobarea celor de la vânătoare, sau de la Romsilva, să se ducă în pădure să culeagă excremente de urs. Eu am rămas perplex când am văzut conserva, are 30 de grame, e o bucăţică mică înăuntru, e uşoară, dar nu mi-a venit să cred. Dacă are avertismentul, nu avem ce să facem, nu este produs comestibil, se pare că ar fi suvenir. Nu ştiu ce utilitate poate să aibă, decât, poate, dacă vrei să faci o farsă cuiva.”

Un antreprenor-suveică pentru banii FIDESZ destinați secuilor sau erou al luptei micului producător contra multinaționalelor?

În urmă cu 5 ani, Lénárd András, cel care a înființat compania Lixid Project și s-a lansat în afaceri cu multă pompă, grație berii Igazi Csíki Sör (în traducere ”Adevărata Bere Ciuc”), făcea prima pagină a ziarelor după ce s-a judecat cu multinaționala olandeză Heineken pentru dreptul de folosință al numelui.

Povestea modului în care Lénárd András a participat direct în finanțarea campaniei Budapeste de creare a unei identități regionale în județele Harghita și Covasna a fost prezentată pe larg de PressOne, în ianuarie 2018.

Producătorul național de energie al Ungariei, compania MVM (deținută în proporție de 100% de stat), este o verigă în lanțul prin care Budapesta finanțează în secret campania de creare a unei identități regionale în județele Harghita și Covasna.

În 2014, MVM a cumpărat, cu peste 27 de milioane de euro, 90% din Hivatalos SRL, firmă din Harghita care deținea 6 microhidrocentrale pe niște pârâuri din județ.

50% din Hivatalos SRL se aflau în proprietatea unui off-shore din Cipru, Winsland Holdings Ltd. Alte 40% erau deținute de firma ungară HydroEnergy zrt., al cărei patron era cetățeanul român Lénárd András.

Lénárd András este nimeni altul decât omul pe care publicații apropiate guvernului de la Budapesta și apoi The New York Times l-au prezentat în 2017 ca pe un „erou” al luptei micilor producători împotriva multinaționalelor − în acest caz, compania olandeză Heineken.

După vânzarea părților deținute în Hivatalos SRL, el lansase berea artizanală denumită Igazi Csiki Sör (în traducere, „adevărata bere Ciuc”), motiv pentru care fusese dat în judecată de Heineken România, deținătorul mărcii Ciuc.

Datorită mediatizării cazului său și a susținerii primite din partea guvernului Orbán, Lénárd András avea să devină un simbol al mândriei secuiești.

Numai că milioanele de euro investite de el în fabrica de bere din localitatea Sânsimion (județul Harghita) proveneau de la Budapesta.

Acest traseu financiar este unul cu dublu sens.

Pe de o parte, MVM, companie controlată de guvernul Ungariei, a investit milioane de euro cumpărând mica firmă Hivatalos SRL.

Pe de altă parte însă, milioane de euro din Hivatalos SRL au parcurs un drum invers, prin intermediul unor off-shore-uri din Cipru și din insulele Cayman, ajungând în zona controlată de parteneri ai premierului Viktor Orbán: Oszkar Világi, CEO al companiei Slovnaft (subsidiara MOL din Slovacia), și fiica acestuia, Réka Világi.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!