Închide

În 5 luni, valoarea de piață a Bolt aproape s-a dublat. La cât a ajuns să fie evaluată compania?

Avatar
Markus Villig Bolt

Markus Villig, fondatorul și CEO-ul Bolt. Sursa foto: Bolt.eu.

Timp de citire: 2 minute

Compania de transport în sistem ridehailing Bolt, care operează și în România, a ajuns să fie evaluată la 7,4 miliarde de euro, în urma celei mai noi runde de investiții, pe care a obținut-o marți, anunță agenția Reuters, citată de Startupcafe.ro.

Aplicația înființată în Estonia a obținut marți o rundă de finanțare de 628 milioane euro, condusă de fondurile de investiții Sequoia Capital și Fidelity Management and Research Co.

Astfel, în numai 5 luni, Bolt și-a crescut valoarea estimată cu 3,4 miliarde de euro, după ce în august 2021 fusese evaluată la 4 miliarde de euro, cu ocazia altei runde de investiții condusă tot de Sequoia.

Astfel, în cei 8 ani de existență, compania estoniană ajunge la investiții totale de peste 1,6 miliarde de euro.

Bolt oferă 5 tipuri de servicii, intermediate prin aplicație de mobil: transport de persoane cu autoturismul,  livrări, închirieri de trotinete electrice, servicii de transport persoane pentru companii și închirieri auto. De asemenea, a dezvoltat și un sistem de francizare.

”Ne extindem foarte repede cu toate cele cinci linii de produse, facem cercetare și dezvoltare de produse și lansăm servicii în noi orașe. În multe cazuri, am fost forța motrice care scade prețurile pentru consumatori, așa că din prima zi, ne-am concentrat cu adevărat să oferim servicii ușor de cumpărat. Oferim prețuri substanțial mai mici decât oricine altcineva din domeniu și ne așteptăm ca acest lucru să continue”, a spus fondatorul și CEO-ul companiei, Markus Villig, citat de Reuters.

Aplicația Bolt a fost lansată în anul 2013, la Tallinn, sub numele de Taxify, de către un tânăr programator estonian, Markus Villig, care avea 19 ani atunci și era încă la liceu.

Inițial, compania oferea doar servicii de transport în sistem ridesharing, pe modelul lui Uber, din SUA. Ulterior, Bolt s-a extins cu servicii de livrare de mâncare de la restaurante, închirieri auto, închirieri de trotinete electrice pe aplicație, precum și cu un sistem de francizare.

În România, aplicația estoniană a intrat în anul 2016, când încă se numea Taxify. A început cu Bucureștiul, dar acum serviciul de ride-hailing este prezent în 22 orașe românești, în total. La noi, în unele orașe, startup-ul oferă și servicii de închiriere de trotinete electrice, precum și de livrări.

În România, Bolt are și un centru de dezvoltare IT, foarte important pentru creșterea companiei. În anul 2020, subsidiara românească Bolt Services RO SRL a avut venituri totale de 31,47 milioane de lei (circa 6,4 milioane euro), în creștere cu 52% față de anul 2019.

scroll to top